Kaikki proteiini ei ole ravitsemuksellisesti samanarvoista. Ravinnon proteiinin ravitsemuksellinen laatu riippuu sen aminohappokoostumuksesta ja sulavuudesta.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan terveellinen proteiinin määrä ruokavaliossa on:

  • Aikuisilla ja yli 2-vuotiailla: 10—20 prosenttia energiatarpeesta (1,1—1,3 grammaa henkilön painokiloa kohden vuorokaudessa)
  • Yli 65-vuotiailla: 15—20 prosenttia energiatarpeesta (1,2—1,4 grammaa henkilön painokiloa kohden vuorokaudessa)

Länsimaisen kuluttajan proteiinin saantia ei tarvitse lisätä. Eläinperäisen proteiinin, erityisesti punaisen lihan, kulutusta olisi tarpeen vähentää. Ravitsemussuositusten mukaan lihavalmisteita ja punaista lihaa tulisi nauttia korkeintaan 500 grammaa viikossa. Kasviperäisten proteiinien, erityisesti palkokasvien, kulutusta tulisi lisätä.

Vuonna 2018 analysoimme ScenoProt-hankkeessa proteiinipitoisten kasviraaka-aineiden ravintoainekoostumukset ja tyypillisimmät bioaktiiviset yhdisteet. Monipuolisuutensa vuoksi proteiinipitoiset  kasvit ovat ravinteikasta ja terveellistä ruokaa. Proteiinien ohella niistä saa runsaasti kuituja, mineraaleja, vitamiineja, antioksidantteja ja muita terveydelle edullisia bioaktiivisia yhdisteitä.

Syömällä samana päivänä erilaisia kasviproteiineja saadaan välttämättömät aminohapot vähemmillä ympäristövaikutuksilla.

Share This