Alkuvuoden aikana yli 140 koehenkilöä on osallistunut ScenoProt-hankkeen interventiotutkimukseen, jossa selvitetään proteiinikoostumukseltaan erilaisten ruokavalioiden vaikutuksia terveyteen, erityisesti paksusuolen syövän ja tyypin 2 diabeteksen riskitekijöihin. Intervention viimeiset 12 viikon koejaksot päättyvät kesäkuun puolivälissä, jonka jälkeen tulosten analysointi voi alkaa.

– Mukana olevat tutkittavat henkilöt ovat olleet todella sitoutuneita tutkimukseen. He ovat noudattaneet annettua ruokavaliota tiiviisti, ja keskeyttäneitä on vähän, iloitsee dosentti Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta.

Uudet proteiinituotteet kiinnostavat

Koehenkilöt on jaettu kolmeen erilaiseen ruokavalioon, joissa eläin- ja kasviperäisen proteiiniin suhteet ovat olleet 30/70, 50/50 ja 70/30.

Kolmasosa kokonaisruokavaliosta on saanut olla vapaata. Tästäkin osuudesta henkilöt ovat pitäneet tarkkaa ruokapäiväkirjaa, jotta kokonaisuus voidaan huomioida analyyseissa. Ruokavaliolle voidaan laskea tarkat ympäristövaikutukset sekä ravitsemukselliset arvot.

Tutkimusavustaja, ravitsemustieteen opiskelija Pihla Mäkinen käy tutkittavan kanssa läpi viikon ruokavaliota. Kuva: Erkki Oksanen / Luke.

– Olemme tavanneet jokaisen koehenkilön viikoittain, kun he ovat hakeneet ruokatarvikkeensa meiltä kylmälaukussa. Liikenne toimistossamme on ollut melkoinen ja päivät ovat olleet pitkiä, kertoo Essi Päivärinta.

Mukana tutkimuksessa on 13 elintarvikealan yritystä, joiden tuotteista ruokavaliot koostuvat. Valikoimassa on perinteisempiä lihatuotteita sekä uudempia kasvisproteiinituotteita

– Moni koehenkilö on kysellyt, miksei kaikkia tuotteita löydy kaupan hyllyltä. Raaka-aineiden ja valmisteiden paremmalle tuotteistamiselle olisi tarvetta. Koehenkilöiden kokemuspäiväkirjoista löytyisi paljon kehittämisvinkkejä eri tuotteisiin, toivottavasti niidenkin analysointiin tulee mahdollisuus jossakin vaiheessa, toivoo Pajari.

Kasvisten mukana saa ravintokuitua

Aiemmissa tutkimuksissa punaisen lihan runsaan käytön on todettu lisäävän riskiä sairastua paksusuolen syöpään. ScenoProtin tutkimuksessa selvitetään, miten siirtyminen eläinproteiinipainotteisesta ruokavaliosta kasviproteiinipainotteiseen ruokavalioon vaikuttaa paksuolen syöpään ja tyypin 2 diabetekseen liittyviin tekijöihin. Merkkiaineita tutkitaan koehenkilöiltä kerätyistä veri-, virtsa- ja ulostenäytteistä.

Näytteistä analysoidaan tyypin 2 diabetekseen ja paksusuolisyöpään liittyviä tekijöitä. Kuva: Erkki Oksanen / Luke.

– Merkittävä kasvispainotteisen ruokavalion etu on terveellinen ravintokuitu, jota ihminen saa kasvisten mukana. Eläinkunnan tuotteiden proteiinikoostumus puolestaan on ihmiselle optimaalinen. Nyt meidän on mahdollista nähdä, miten ruokavaliot vaikuttavat sairauksiin liittyviin riskitekijöihin, sanoo Pajari.

Lisätietoja:

 

Teksti: Juha Heikkilä

Share This

Share This

Share this post with your friends!