Nordic food waste summit 2023, 25-26.4.2023 Tukholma. Inkeri Riipi osallistui Pohjoismaisen ministerineuvoston järjestämään konferenssiin Tukholmassa.

Kirsi Silvennoinen piti puheenvuoron Scandic hotellien esimiespäivillä, Hotelli Hub Hki 25.4.2023, Ruokahävikki nyt: ajankohtaista asiaa hävikistä ja sen vähentämisestä.

Let´s not waste food – hankkeen loppuseminaari 4.4.2023. Inkeri Riipi piti esityksen aiheesta `Quantification and reduction of household food waste in Finland`.

Webinaari Ruokahävikki nyt ja uusi jätelaki 5.3.2023. Kirsi Silvennoinen oli pitämässä luennon aiheesta.

Blogi: Silvennoinen & Katajajuuri 18.11.2022 Ruokahävikin ilmastovaikutus kotitalouksissa –https://www.luke.fi/fi/blogit/ruokahavikin-ilmastovaikutus-kotitalouksissa-haaskaamisen-lopettaminen-on-ilmastoteko-helpoimmasta-paasta

Webinaari Elintarvikejäte ravitsemispalveluissa 16.11.2022. Kirsi Silvennoinen piti esitelmän aiheesta `Keinot vähentämiseen ja uusi jäteasetus`.

Kestävän arjen foorumi – seminaari 16.11.2022, Kouvola. Inkeri Riipi piti luennon aiheesta `Ruokahävikki haltuun kotitalouksissa`.

Kotitalouksien ruokahävikki vastaa 139 000 henkilö auton kasvihuonekaasupäästöjä, blogikirjoitus, Kirsi Silvennoinen ja Juha-Matti Katajajuuri.

13th meeting on EU platform on food losses and food waste 20.10.2022. Tutkija Inkeri Riipi ja neuvotteleva virkamies Minna Huttunen osallistuivat EU komission järjestämään tilaisuuteen, jossa jaettiin tietoja ja kokemuksia ruokahävikin vähentämiseksi.

Food for Thought 22.9.022 klo 16.15-17.30. Paneelissa Miia Kuisma ja Inkeri Riipi Luonnonvarakeskuksesta.

Hävikkiviikko 12.-18.9.2022 

Tähteellistä asiaa hävikistä 15.9.2020. Kirsi Silvennoinen mukana kertomassa hävikin vähentämiskeinoista Suomessa.

Täysi kymppi! Hävikkiratkaisut nyt ja tulevaisuudessa -webinaari 14.9.2022 klo 9:00-11:30 

Ruokahukka kuriin ja hävikki talteen – biomassat kiertoon paikallisesti työpaja 13.9.2022 klo 8.30-12.00

Suomen elintarvikejätetiedot julki osana EU:n ensimmäistä elintarvikejätetiedonkeruuta 12.9.2022

Eu Platform on Food Losses and Food Waste: Sub-Group on Consumer Food Waste Prevention, 8.7.2022. Tutkija Kirsi Silvennoinen osallistui tähän EU komission järjestämään tilaisuuteen, jossa fokus oli keinoissa kuluttajien ruokahävikin vähentämiseksi.

Ruokahävikki ja elintarvikejäte Suomessa – uusimmat tutkimustulokset koko ruokaketjusta. Hankkeen loppuraportin julkistamistilaisuus ja webinaari 22.6.2021.

Tilaisuuden kalvot: Kalvot_Elintarvikejäte ja ruokahävikkiwebinaari_220621_FINAL , Yrityspuheenvuorot: Luken seminaari_ElinaSalospohja Heidi Siivonen_MTK Forsman_S-ryhmä Esitys_Mika Parviainen_LeijonaCatering

Tiedote: Tiedote_webinaari_elintarvikejäte ja ruokahävikki_220621

Hankkeen loppuraportti 

Sanoista tekoihin – Suomen kansallisen ruokahävikkitekartan suuntaviivat  webinaari 19.1.2021. Esityksen kalvot: Tiekartan julkistamistilaisuus_190121_esitys_final. Tiedote: Ruokahävikkitiekartan julkistus_final

Food waste measurement webinar 25.11.2020. Tutkija Inkeri Riipi esitteli elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentamista Suomessa (Monitoring and preventing food waste at the Finnish food chain).

Hävikkitiekartan keihäänkärjet valittu. Pitkällisen prosessin tuotoksena valikoitu kuusi keihäänkärkeä. Tutkimusryhmä kävi läpi tieteellisiä julkaisuja, järjesti ison työpajan ja työsti asiaa useaan otteeseen sisäisillä brainstormingeilla. Tiekartan sisältöä ja tavoitteita suunnitellaan kevään ja syksyn 2020 aikana. Tiekartta julkistetaan tammikuussa 2021. Kuusi keihäänkärkeä

Time´s up for food waste! Setting the EU action agenda towards 2030 -seminaari 12.12.2019 Brysselissä. Tutkija Hanna Hartikainen oli esittelemässä hankettamme tilaisuudessa.

HANKKEEN HÄVIKKIVIIKON TIEDOTE: Ruokahävikin vähentämisen tiekartta piirtyy hyvää vauhtia – hävikin puolittamistavoite erittäin haasteellinen

Hävikkiseminaari ”Tiedosta ja toimi – näin vähennämme ruokahävikkiä Suomessa” 10.9 klo 8.30-11.30 Keskon kampuksella Kalasatamassa. Tilaisuudessa kuultiin viimeisintä tutkimustietoa ja käytännön esimerkkejä hävikin mittaamisen ja vähentämisen keinoista Suomessa. Miten ruokahävikkiä mitataan ketjun eri vaiheissa ja mitkä ovat tehokkaimmat uudet keinot hävikin vähentämisessä? Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Luonnonvarakeskus (Luke), Maa- ja metsätalousministeriö, Kuluttaja-lehti ja Motiva.

Nordic Council Committee for a Sustainable Nordic Region 2.-3.9.2019. Juha-Matti Katajajuuri oli esittelemässä hanketta Pohjoismaiden neuvoston tilaisuudessa.

Ruokahävikillä on suuri vaikutus ilmastolle – mitä ruokahävikistä ja sen syistä tiedetään. Juha-Matti Katajajuuri oli (13.8.2019) ylen aamutv:ssä kertomassa ruokahävikistä ja myös hankkeestamme

Ruokahävikin mittaaminen ja hävikin vähennyskeinot ravitsemispalveluissa: CIRCWASTE Deliverable C5.1 

WASTESTIMATOR: Ruokahävikin päivitetyt mittaustulokset ja ruokahävikin seurantatyökalun kehittäminen: kotitaloudet ja ravitsemispalvelut

REFOWAS (International workshop on food waste monitoring, reporting and prevention) 14.6.2019 Berliini. Tutkija Hanna Hartikainen oli mukana kertomassa hankkeestamme sekä kuulemassa, miten kansallinen ruokajätteen ja -hävikin keräys toteutetaan muissa EU-maissa.

Kiertotalouden kirittäjät – tuloksia kiertotaloushankkeista Suomessa -seminaari (8.5.2019). Tutkija Hanna Hartikainen oli esittelemässä hanketta Kiertotalouden kirittäjät – tuloksia kiertotaloushankkeista Suomessa –seminaarissa. Tilaisuudessa keskusteltiin kiertotalouden tulevaisuudennäkymistä ja tällä hetkellä meneillään olevista hankkeista. Hartikainen toi esiin EU:n kasvavat vaatimukset elintarvikejätteen ja ruokahävikin vähentämisen suhteen ja kertoi seurantahankkeen tavoitteista kerätä tietoa ruokajätteestä koko elintarvikeketjusta sekä luoda yhtenäiset mittaus- ja keruujärjestelmät Suomeen.

Elintarvikepäivä 2019 (7.5.2019). Juha-Matti Katajajuuri oli kertomassa hankkeesta Elintarvikepäivillä 7.5.2019. Päivien yhtenä teemana oli vastuullisuuden työkalut elintarvikeketjussa. Katajajuuri toi esityksessään esiin hankkeen tavoitteen rakentaa elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää Suomeen laajassa yhteistyössä koko ketjun kanssa.

Hyvä kysymys -podcast: Voiko ruokahävikillä taistella ilmastonmuutosta vastaan? Voiko ruokahävikin avulla pelastaa maailman – tai ainakin hillitä ilmastonmuutosta? Miten ruokahävikin vähentäminen vaikuttaa kasvihuonepäästöihin? Hyvä kysymys -podcastissa ruokahävikin tutkimuksesta ja politiikasta ovat keskustelemassa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sekä erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri