Taimien pakkaustavat
Pakkaustapa vaikuttaa siihen, kuinka taimia tulee käsitellä taimitarhalta lähdön jälkeen. Seuraavassa lyhyesti kuvin esitettynä eri pakkaustavat (kasvatuskennot, paperi- tai muovipussit ja pahvilaatikot) ja niiden erityispiirteet välivarastoinnin aikana. Varastointiaikoja erityyppisille taimipakkauksille löytyy kohdasta Varastoinnin kesto.
Avoimissa kasvatuskennoissa tai muissa alustoissa taimia voidaan toimittaa koko kasvukauden ajan. Alustoilla tai kennoissa toimitetaan kaikkien puulajien taimia. Taimet haihduttavat koko ajan, joten niissä on muistettava huolehtia taimien kastelusta. Tuulisena ja aurinkoisena päivänä taimien haihduttaman veden korvaamiseen tarvitaan 3–5 litraa vettä neliömetrille. Kuivahtaneiden taimien kasteluun ’puolimäriksi’ tarvitaan jopa 30 litraa/m2 vettä, läpimäriksi kasteluun vieläkin enemmän. Kuva Karri Uotila.
Muovi- tai paperipusseihin pakatut taimet ovat yleensä pakkasvarastoituja. Joskus taimet pakataan jo syksyllä muovipusseihin, ja taimet ovat talven ulkona, kuten alemmassa kuvassa. Varsinkin isoja taimia pakataan muovisäkkeihin, yleisimmin ne ovat koivun taimia (ylempi kuva). Säkeissä lämpötila ja kosteus nousevat ja harmaanhomeen riski kasvaa. Taimisäkkien suut onkin avattava heti, kun ne vastaanotetaan. Myös säkkien reunoja on hyvä rullata alaspäin (alempi kuva). Sulat taimet eivät saa olla suljetuissa säkeissä päivää paria kauempaa. Kuvat Marja Poteri.
Valtaosa nykyisin toimitettavista taimista pakataan taimitarhoilla pahvilaatikoihin (ylempi kuva). Taimet voivat olla sekä lepotilaisia että kasvavia kasvukauden vaiheesta riippuen. Taimet ovat lepotilaisia vain keväällä. Silloinkin ne voivat olla joko pakkasvarastoituja tai avomaalla talven olleita. Jos taimet ovat olleet talven ulkona ja ne pakataan laatikoihin juuri ennen taimitarhalta lähtöä, niiden lepotila voi olla jo purkautunut ja taimia on käsiteltävä kasvavien taimien tapaan. Kasvukauden vaiheesta riippumatta laatikoiden kädensija-aukot on avattava välittömästi. Keväällä taimet voivat sulaa näin, mutta heti sulamisen jälkeen sekä muina kasvukauden ajankohtina, laatikoiden kannet on avattava välittömästi kun ne vastaanotetaan. Taimet tarvitsevat valoa yhteyttämiseen, syksyllä myös karaistumiseen. Lisäksi umpinaisissa ja kannellisissa laatikoissa on suuri harmaahomeriski (kuva oikealla). Kuvat Timo Saksa.
Jatka sivulle Taimilajit ja -koot.
Siirry Metsänhoitotiedon pääsivulle.