Att vi mår bra av att vara i naturen är väl belagt, men i vilken typ av natur och på vilka platser mår vi som bäst? Det vill projektet Nordic Nature Helath Hub försöka ta reda på genom den webbaserade applikationen Naturhälsokartan. Häng med i projektets arbete för att hitta hälsofrämjande natur genom att berätta vad just du tycker om olika naturområden.

TILL NATURHÄLSOKARTAN ⇒

Instruktioner till Naturhälsokartan – så använder du den

Ta en paus i naturen och reflektera över hur platsen påverkar din hälsa. I Naturhälsokartan kan du sedan registrera hur hälsofrämjande du upplever att platsen är. Förutom att registrera egna platser kan du även se andras rapporter. Dela med dig av dina smultronställen – och se andras.

I Naturhälsokartan finns även information som hjälper dig att hitta ut i naturen, så som stigar och leder, skyddad natur, vindskydd, badplatser och andra friluftslivsanläggningar.

Här finns också en analys över potentiellt hälsofrämjande områden med en karta som visar var dessa områden kan finnas i landskapet. Kartan har tagits fram genom inventeringar och analyser med utgångspunkt i aktuell forskning på området. Läs mer i rapporten nedan.

Rapport om analyser av hälsofrämjande naturområden

Det material som publiceras på Naturhälsokartan kan användas av privatpersoner och hälso- och naturföretagare för att hitta hälsofrämjande platser i naturen. Det kan även användas som planeringsunderlag för till exempel kommuner, föreningar eller andra aktörer med verksamheter i skog och mark.

Så fungerar Naturhälsokartan
I Naturhälsokartan kan du ta del av, om själv lämna, feedback om hur hälsofrämjande olika platser i naturen upplevs. Du behöver befinna dig på den plats i naturen som du vill utvärdera. Genom att klicka på smiley-symbolen högst upp i kartan öppnas ett formulär där du kan lämna svar kring hur du känner dig i den natur där du befinner dig. Du kan även tända och släcka lager med information om stigar och leder, friluftslivsanläggningar samt skyddad natur och tysta områden.

Genom att klicka på informationssymbolen kan du få ytterligare information om de lager som finns i kartan, till exempel namnet på ett naturskyddsområde eller en stig.

Du behöver inte logga in eller ladda ner någon app för att använda kartan. Karttjänsten fungerar både i webbläsare och som mobilanpassad webb-applikation. Obs! Karttjänsten fungerar inte optimalt i webbläsaren Internet Explorer. Använd Google Chrome, Microsoft Edge eller Safari.

För hälso- och naturföretagare
Är du aktiv företagare inom natur och hälsa? Då kan du använda Naturhälsokartan för att få feedback från dina kunder om hur de upplevt naturen under sitt besök hos er. Kontakta ansvariga för Naturhälsokartan om du vill kunna ta fram data specifik för just er kundgrupp.

—————————————————-

Kontaktuppgifter

Vill du veta mer om Naturhälsokartan? Kontakta:
Julia Pettersson, Länsstyrelsen Västerbotten

Julia.pettersson@lansstyrelsen.se
Tfn: 010-225 44 69