Siemenhöysteinen marjarahka G
4–6 annosta
2 dl kuohukermaa
2 dl maitorahkaa
3 dl mustikkaa tai muita marjoja
sokeria maun mukaan (noin 3 – 4 rkl)
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kokonaisia tai rouhittuja pellavan- ja/tai hampunsiemeniä
Vaahdota kerma.
Sekoita joukkoon rahka ja sokeroidut marjat.
Lisää joukkoon juuri ennen tarjoilua pellavan- ja/tai ja hampunsiemenet.
Voima kahvikakku (gluteeniton)
200 g voita
2 dl sokeria
3 isoa munaa
1 dl pellavasiemenrouhe
1 dl kaurajauhoa
1 dl härkäpapujauhoa
1 dl perunajauhoa
1 dl omenasosetta
2 tl psylliumia
1 dl creme fraichea
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka tai laita leivinpaperi vuoan reunoille. Sekoita omenasoseen joukkoon psyllium, jotta se tekeytyy valmistamisen ajan. Psyllium tekee kakun rakenteesta kuohkeamman.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat voimakkaasti vatkaten muna-sokeri-vaahtoon.
Lisää joukkoon varovasti sekoittaen, vuorotellen, jauho-mauste-pellavarouheseos, omenasose ja creme fraiche.
Kaada seos vuokaan. Anna paistua n. 1 h. Jäähdytä kunnolla. Kakku on parhainta seuraavana päivänä, jolloin maut tasaantuneet.
Pellavaiset kaurakeksit (gluteeniton) (20 – 25 kpl)
1 dl sokeria
1 dl öljyä
1 dl kaurajauhoa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl pellavasiemenrouhetta
2 munaa
Sekoita kaikki aineet puuhaarukalla tasaiseksi massaksi. Laita lusikalla pienehköjä kasoja pellille. Taikina leviää jonkin verran, joten ota tämä huomioon. Paista uunissa n. 10 – 15 minuuttia, 175 asteessa.
Jos haluat, niin voit laittaa taikinan joukkoon esim. suklaa- tai salmiakkimuruja tai koristella valmiita pipareita sulalla suklaalla.