Revonhäntäkasveihin kuuluva kvinoa on kotoisen Etelä-Amerikasta ja aikoinaan se on ollut Inkojen tärkein viljelykasvi. Tänä päivänä sitä kasvatetaan maailmanlaajuisesti ja nyt myös Suomessa.
Siementen pinta tulee pestä vedellä ennen käyttöä, jotta niissä oleva saponiini huuhtoutuu pois. Kvinoaa voi käyttää viljojen ja riisin tavoin hyvin monenlaisessa ruuanlaitossa joko kokonaisena tai jauhettuna. Keitetty kvinoa on maultaan miedon pähkinäinen. Siinä ei ole sitkoa, joten yksistään nostatettavan leivän valmistukseen raaka-aine ei sovellu, mutta yhdistelemällä sitä muihin jauhoihin se tuo leivonnaiseen uutta makua.
Kvinoassa on melko mukavasti proteiinia. Sen aminohappokoostumus on erinomainen, sillä toisin kuin useimmat kasviproteiinit, se sisältää myös kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot.
Omenainen kvinoapuuro G, M
6 annosta
3,5 dl kvinoaa
1 l omenamehua
sokeria
1-2 tl kanelia
hyppysellinen suolaa
2 omenaa
Huuhtele kvinoa tiheäsilmäisessä siivilässä kylmän veden alla.
Lisää kvinoa kiehuvan omenamehun joukkoon ja keitä puuroa hiljalleen sekoitellen. Lisää mausteet ja jatka keittämistä välillä sekoittaen. 20 minuuttia.
Kuori omenat ja pilko pieniksi kuutioiksi. Sekoita omenakuutiot puuron joukkoon juuri ennen tarjoamista.
Nauti kylmän maidon kanssa tai sellaisenaan. Sopii aamupuuroksi, jälkiruuaksi tai iltapalaksi.
Hedelmäinen rahka-kvinoa
2 dl rahkaa
2 dl kuohukermaa
1 omena
1 appelsiini
puolen sitruunan menu
1 rkl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kypsää kvinoaa
Keitä kvinoa kypsäksi ja jäähdytä kylmän veden alla siivilässä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen rahka ja sokerit. Kuori ja pilko hedelmät ja lisää ne seokseen. Lisää lopuksi kypsä ja jäähtynyt kvinoa. Tarjoile jälkiruokana tai esim. välipalana.
Vinkki:
Voit korvata hedelmät myös erilaisilla marjoilla, mm. vadelmilla ja mustikoilla
Mustikka-kvinoa-rahka
2 dl maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
2 dl kypsää kvinoasuurimoita
2 dl mustikoita
1,5 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Vaahdota kerma ja lisää rahka ja kylmä kvinoasuurimot. Lisää mustikat ja sokerit. Sekoita. Lisää makuaineita maun mukaan.
Lähteet: Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Kaura-kvinoa kakkuset
100 g voita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl kypsää kvinoasuurimoa
1 dl porkkanaraastetta
2 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten. Lisää kylmä kvinoasuurimo ja porkkanaraaste. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita. Nostele lusikalla leivinpaperin päälle kakkusia. Paista 200 asteessa n 8 minuuttia. Parhaimmillaan heti tuoreena ja lämpiminä.
Lähteet: Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Kvinoakeksit
2 dl kvinoaa (hiutale)
1,25 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g voita
1 kananmuna
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu voi sekä kananmuna. Ota taikinasta nokareita leivinpaperin päälle ja paista 175 asteessa n. 7 minuuttia kunnes reunat ovat saaneet kauniin kullanruskean värin. Muista että taikina leviää uunissa n. 3-kertaiseksi.
Kvinoa-porkkana-muffinit
2 dl kvinoaa
3 dl vettä
½ tl suolaa
2 dl kaurajauhoja (esim. Myllärin gluteeniton)
1 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
1 dl ruokokidesokeria
1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
1 dl pekaanipähkinöitä
2 porkkanaa
½ dl öljyä
1 muna
1 dl kauramaitoa
Lisäksi
öljyä voiteluun
1. Huuhtele kvinoa huolellisesti kylmällä vedellä. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää suola ja kvinoa. Laske lämpöä ja anna kvinoan kypsyä kannen alla noin 15 minuuttia, tai kunnes vesi on imeytynyt.
2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kulhossa keskenään kaurajauhot ja -hiutaleet, sokeri, kaneli ja leivinjauhe. Rouhi pähkinät veitsellä ja lisää kuiviin aineisiin.
3. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Sekoita toisessa kulhossa porkkanaraaste, öljy, muna ja kauramaito. Yhdistä seos kuiviin aineisiin, lisää joukkoon kvinoa ja sekoita tasaiseksi.
4. Öljyä muffinipellin kolot ja jaa taikina koloihin. Paista uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes muffinit ovat kypsiä.
Lähde: Me Naiset
Inkivääriset kvinoa-kaurakeksit
3,5 dl kvinoahiutaleita
1,5 dl kaurahiutaleita
2 dl kaurajauhoja
(voit käyttää myös spelttijauhoja, mutta silloin keksit
eivät ole gluteenittomia, ainoastaan fodmap-ruokavalioon sopivia)
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
2 tl inkivääriä (joko jauhettua tai tahnaa)
100 g vähälaktoosista leivontamargariinia
1,5 dl intiaanisokeria
3/4 dl kylmää vettä
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Yhdistä hiutaleet, jauhot, leivinjauhe ja ruokasooda keskenään, sekoita. Jos käytät jauhettua inkivääriä, sekoita sekin kuiviin aineisiin. Pehmitä margariinia hetki esim. mikrouunissa. Vatkaa margariini ja sokeri kunnolla vaahdoksi esim. sähkövatkaimella. Lisää sitten kuivat aineet sokeri-margariiniseokseen vatkaamalla. Tässä vaiheessa seos on murumainen, joten laita vatkain sivuun ja ota käyttöön käsi. Kaada hiukan kylmää vettä taikinan sekaan ja alusta sitä samalla käsin, kunnes koostumus on kiinteä. Tähän kuluu yleensä vajaa desi vettä.
Muotoile tämän jälkeen taikinasta märin käsin kiekkoja, ja asettele ne leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Älä annan korventua reunoista. Jäähdytä keksit keittiöpyyhkeen päällä ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.
Lähde: Vatsan vapaapäivä -blogi
Puffattu kvinoa-suklaa (gl)
(n. 40 kpl pientä makeista)
40 kpl pieniä paperivuokia
125 g kookosrasvaa
2 dl tomusokeria
4 rkl kaakaojauhetta
5 dl kotimaista kvinoaa
(halutessaan 1 tl vaniljasokeria)
Liota kvinoaa hetken vedessä ja huuhtele ne tiivissilmäisessä lävikössä hyvin. Jätä valumaan ja kuivumaan siksi aikaa, kun teet valmisteluja eteenpäin.
Sulata rasva ja jäähdytä hieman, lisää siivilän kautta tomusokeri ja kaakaojauhe.
Lämmitä paistinpannu ja kaada tippa huuhdeltua kvinoaa paahtumaan lämpimälle pannulle. Kääntele ja sekoita hyvin, sekä pidä välillä paistinpannun päällä kantta. Kaada lautaselle ja jatka niin kauan kunnes kaikki kvinoat on puffattu. Sekoita rasvaseoksen joukkoon puffattu kvinoa ja sekoita kaikki raaka-aineet hyvin sekaisin. Jaa lusikan avulla.