Härkäpapu on ikivanha viljelykasvi myös Suomessa. Nykyisin sitä viljellään pääasiassa eläinten rehukasviksi, mutta se on tehnyt jo paluun ruokapöytäänkin. Härkäpapua löytyy niin valmisruuista kuin erilaisina rouheina ja -jauhoina. Moni on tutustunut myös kylmätiskistä löytyvään Härkikseen.

Peltohärkäpapu ja tarhahärkäpapu eroavat toisistaan. Tarhahärkäpapu kuoritaan palosta pois ja kiehautetaan. Usein vielä yksittäisen pavun kuori poistetaan. Papu on kooltaan melko suuri ja väri usein vihreä. Peltohärkäpapu puolestaan taas kuivataan ja käytetään kuivatun herneen tavoin; kuivatettu papu liotetaan n. 12 h ja tämän jälkeen keitetään. Yhteistä molemmille pavuille on se, että ne tulee keittää lievän lektiinipitoisuuden vuoksi.

Härkäpavut sisältävät paljon proteiinia ja ovat runsaskuituisia. Lisäksi niissä on paljon folaattia.

Paputto G

4–5 annosta

1 (100 g) sipuli
2 (200 g) porkkanaa
1 (400 g) kesäkurpitsa
1 paprika
2 valkosipulin kynttä
2 rkl rypsiöljyä
2 tl yrttimaustetta
mustapippuria myllystä
4 dl härkäpapurouhetta (esim. Vihreä Härkä)
n. 6 dl kiehuvaa vettä
1 – 2 kasvisliemikuutiota

Tarjoiluun: juustoraastetta, esimerkiksi Mustaleima Emmentalia

  1. Valmista ruoka reilussa paistokasarissa tai siirrä raaka-aineet paistinpannulta kuullottamisen jälkeen kattilaan.
  2. Pilko kasvikset ja kuullota niitä öljyssä pannulla hetken aikaa.
  3. Lisää härkäpapurouhe ja jatka kuullottamista noin 5 minuuttia. Mausta. Murenna sekaan yksi kasvisliemikuutio.
  4. Lisää aluksi 2 dl vettä. Sekoita ja jatka veden lisäämistä yksi desilitra kerrallaan, kun aiemmin lisätty neste ovat imeytyneet. Jatka kypsentämistä vähintään 20 minuuttia kunnes härkäpapurouhe on kypsää. Tarkista maku ja murenna tarvittaessa sekaan toinen kasvisliemikuutio.
  5. Anna hautua kannen alla 5 minuuttia, niin ettei levy ole enää päällä.
  6. Tarjoa paputton kanssa juustoraastetta ja maukasta salaattia.

VINKKI Voit halutessasi voit lisätä 150 g kylmäsavulohta suikaloituna kypsennyksen loppuvaiheessa.

Huom!

Härkäpapurouhe ja härkäpapurouheseos ovat eri asioita. Tässä reseptissä käytetään vaaleaa ja karkeaa, kuivatusta härkäpavusta tehtyä mantelirouheen omaista härkäpapurouhetta, jota täytyy kypsentää 20 minuuttia.

Tumma härkäpapurouheseos (esim. Verso Food) sisältää härkäpavun lisäksi myös muita raaka-aineita. Se on jalostusvaiheessa käsitelty niin, että sitä voi nauttia myös kypsentämättömänä, esimerkiksi smoothien seassa. Rakenteeltaan tuote on hieman muromainen.

Resepti pdf-muodossa

Härkäpapu-sienipiirakka G

(pellillinen)

Pohja:

200 g margariinia tai voita

2 dl härkäpapujauhoa

1,5 dl tattarijauhoa

0,5 dl hamppurouhetta

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

1 dl (50 g) juustoraastetta (Emmental tai vastaava)

1 reilu porkkana tai kaksi pientä

Täyte:

1 l tuoreita sieniä, esim. kantarelleja tai suppilovahveroita tai vastaava määrä (n. 200 g) sieniä, joista vettä on haihdutettu pois tai 20 g kuivattuja sieniä

2 sipulia

rypsiöljyä, margariinia tai voita

1 rasia (250 g) maustettua härkäpapuvalmistetta (esim. BBQ Härkis)

1 tl sitruunapippuria

2 dl (100 g) juustoraastetta (Emmental)

4 munaa

5 dl ruokakermaa tai kermamaitoa

ripaus suolaa

  1. Sekoita huoneenlämpöisen rasvan joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, juustoraaste ja raastettu porkkana.
  2. Taputtele taikina tasaisesti leivinpaperin päälle uunipannulle, myös reunoille. Jauhota kättä tarvittaessa.
  3. Haihduta sekoitellen pannulla tuoreista paloitelluista sienistä nestettä. Jos käytät pakastettuja sieniä, tee samoin. Kuivatut sienet liotetaan ensin vedessä, vesi puristetaan pois ja sienet hienonnetaan ja kuumennetaan pannulla sekoitellen. Ota pois pannulta.
  4. Kuumenna rasva pannulla ja kuullota sipulia hetki. Lisää pannulle sienet. Paista sekoitellen, lisää paistamisen loppuvaiheessa härkäpapuvalmiste Mausta.
  5. Kaada seos pohjalle. Ripota juusto pinnalle.
  6. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää neste ja suola, sekoita. Kaada seos piirakalle.
  7. Kypsennä uunin keskiosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Resepti pdf-muodossa

Härkäpapu-juurespihvit

400 g (5 dl) kypsiä härkäpapuja
2 dl ruokakermaa
300 g (3-4) perunaa
200 g (1-3) palsternakkaa
200 g (3-4) porkkanaa
1 iso sipuli
1 rkl rypsiöljyä
2 kananmunaa
1,5 tl suolaa
0,5-1 tl rouhittua pippuria
2 tl jauhettua paprikaa
1-2 tl kuivattuja yrttejä, esim. rakuuna, timjami
paistamiseen voita tai öljyä

 

Kuva: Terhi Ajosenpää

1.     Pese, kuori ja raasta juurekset, pilko sipuli. Kuullota kaikki öljyssä paistinpannulla.

2.     Laita härkäpavut ja kerma kulhoon, soseuta. Lisää kananmuna ja mausteet. Lisää juures-sipuliseos hieman jäähtyneenä. Sekoita tasaiseksi.

3.     Jos seos tuntuu löysältä, voit lisätä 1-2 rkl perunajauhoja.

4.     Kuumenna paistinpannu, lisää rasva ja nosta pannulle taikinaa, muotoile pihveiksi.

5.     Paista 4-5 minuuttia molemmilta puolilta miedolla lämmöllä.

6.     Vaihtoehtoisesti voit paistaa pihvit myös uunissa 200 asteessa. Voitele silloin leivinpaperi ja pihvien yläpinta, käännä paistamisen puolivälissä.

7.     Tarjoa pääruokana, välipalana tai hampurilaisten täytteenä.

Kallelan luomutila, Masku

Ohje on muokattu maa- ja kotitalousnaisten ohjeesta, jossa härkäpapua käytetään rouheena.

Resepti pdf-muodossa

Mausteinen härkäpapu-kasviskeitto

1 sipuli

2 kynttä valkosipulia

2 isoa porkkanaa

Mausteinen härkäpapu-kasviskeitto

1 sipuli

2 kynttä valkosipulia

2 isoa porkkanaa

4 dl esikypsennettyä härkäpapua

0,5 kg perunaa

pieni purkki tomaattipyrettä

pussi parsakaalia (200 g)

n. 1 l vettä

suolaa, mustapippuria

Kuullota kattilanpohjalla pilkottu sipuli ja valkosipuli. Lisää tomaattipyre ja lisää vesi. Laita kattilan päälle kansi ja anna kiehua. Pilko tällä välin porkkana ja perunat. Lisää ne liemeen ja anna kiehua n. 10 minuuttia. Lisää pavut ja parsakaali. Kiehauta, mausta lopuksi ja tarjoa herkullisen leivän tai näkkärin kanssa.

Resepti pdf-muodossa

Härkäpapu-levite

3 dl esikypsennettyä kokonaista härkäpapua

2 valkosipulin kynttä

2 rkl kylmäpuristettua hamppuöljyä

½ tl suolaa

ripaus sitruunapippuria

Soseuta kaikki raaka-aineet yhdessä sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Käytä levitteenä leivällä tai näkkärillä.

Resepti pdf-muodossa

Paahdetut härkäpavut

200 g härkäpapuja
1 rkl öljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl  jauhettua jeeraa
0,5 tl  chilijauhetta
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl  suolaa

Liota härkäpapuja yön yli. Keitä ne uudessa vedessä kypsiksi 45 min – 1 h. Valuta hyvin ja anna kuivahtaa. Sekoita kulhossa öljy, jauhot ja mausteet. Sekoita joukkoon pavut.
Paista 250 asteessa uunissa n. 20 minuuttia. Sekoita välillä, jotta ruskistuvat tasaisesti.  Jätä 10 minuutiksi jälkilämmölle. Tarkkaile, etteivät pala.
Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Sopivat hyvin naposteluun tai retkievääksi.

Resepti pdf-muodossa

Näkkäri

1 ½ dl vettä

1 dl tattari- tai kaurahiutaletta

1 dl härkäpapujauhoa

½  dl tattarijauhoa

1 dl hampun siemeniä

n. ½ tl suolaa

Sekoita kaikki aineet sekaisin kulhossa. Taputtele/levitä lastalla leivinpaperin päälle tasaisesti ja ohuesti. Tulee n. uunipellillinen. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Taittele sopiviksi paloiksi ja nauti!

Resepti pdf-muodossa

Härkäpapu-kasvis-pastasalaatti

(reilu määrä n. 6 hlö:lle)

1 pussi (330 g) vihreän härän härkäpapupastaa
1 paprika
1 punasipuli
1 kurkku
tuoretta persiljaa
ruukku rucola salaattia
puolikkaan sitruunan menu
½ dl hamppuöljyä
suolaa
mustapippuri rouhittuna

Keitä härkäpapupasta pussin ohjeen mukaisesti n. 5 minuuttia. Jäähdytä siivilässä kylmän veden alla. Lisää joukkoon vähän öljyä, jottei pasta paakkuunnu.
Pilko kasvikset + yrtit sopiviksi paloiksi ja sekoita pastan joukkoon. Tee kastike sitruunamehusta, öljystä, suolasta ja pippurista. Sekoita se salaatin joukkoon ja anna maustua hetki jääkaapissa. Tarkista vielä maku ennen tarjoamista ja nauti!

Resepti pdf-muodossa

P