Hamppua on Suomessa viljelty tiettävästi jo satoja vuosia, mutta käyttötarkoitus on ollut toinen. Hamppukuitu on lujaa ja pitkää, joten siitä valmistettiin köysiä ja kankaita.
Nykyään käyttö ja kasvikin ovat vähän muuttuneet. Hampunsiemeniä voi käyttää hyvin monipuolisesti salaateista leivontaan ja smoothiesta keittoon. Hampaissa kokonaiset siemenet rapisevat ja tuovat mukavaa suutuntumaa. Maku on melko mieto.
Öljyä voi käyttää sellaisenaan tai lisätä esimerkiksi kylmien ruokien kastikkeeksi. Hamppuöljyä ei saa kuumentaa, joten paistamiseen se ei sovellu. Öljy säilyy parhaiten jääkaapissa. Öljy sisältää runsaasti välttämättömiä rasvahappoja ja ne ovat hyvässä suhteessa.
Öljyhampun rasvojen ominaisuudet säilyvät parhaiten kokonaisissa siemenissä. Kokonaisissa öljyhampun siemenissä on paljon proteiinia. Hampun siemenen on sanottu olevan lähellä täydellistä ruoka-ainetta.
Hamppusämpylät
15-20 sämpylää:
5 dl vettä
pussi kuivahiivaa
1-2 tl suolaa
1,5 dl hampunsiemeniä
5-6 dl vehnäjauhoja
5-6 dl spelttijauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja suola. Rouhi siemenet hienommaksi ja lisää joukkoon. Alusta jauhot taikinaan ja lisää lopuksi öljy. Anna kohota n. puoli tuntia, pyörittele sämpylöiksi ja paista 175 asteessa n. 15 minuuttia.
Lähteet : Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Hamppuöljylevitteitä
100 g voita tai margariinia tai kookosöljyä
1-2 tl vettä
1-2 rkl hamppurouhetta ja valinnaisia yrttejä hienonnettuna
ripaus suolaa
1 dl hamppuöljyä
Valitse levitepohjaan haluamasi seosrasva, esim.
– voi: levitteestä tulee melko kiinteää
– kookosöljy: kookosöljyssä ei ole emulgaattoreita, ja levite on helposti öljymäinen (erityisesti jos ei hamppurouhetta)
– kasvimargariini: margariinin rasvaprosentin mukaan saat levitteestä vähemmän tai enemmän rasvaisen version. Vähärasvaisesta tulee helposti pehmeämpi, kastikemainen levite kuin runsasrasvaisesta.
Valmistus:
Vatkaa seosrasva kuohkeaksi. Lisää koko ajan vatkaten vesi, hamppurouhe ja mausteet. Kun seos on kuohkeaa, lisää lopuksi öljy ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
Työpajassa maistelluissa seosrasvana oli Keiju kevyt laktoositon: levite on melko vähärasvainen, mutta myös pehmeähkö rakenteeltaan, erityisesti huoneenlämpötilassa.
Työpajassa toinen variantti oli valmistettu ilman hamppurouhetta, ja sen sijaan mausteena oli vaniljajauhetta ja glukoosia. Glukoosin sijaan voi käyttää tomusokeria.
Näkkäri
1 ½ dl vettä
1 dl tattari- tai kaurahiutaletta
1 dl härkäpapujauhoa
½ dl tattarijauhoa
1 dl hampun siemeniä
n. ½ tl suolaa
Sekoita kaikki aineet sekaisin kulhossa. Taputtele/levitä lastalla leivinpaperin päälle tasaisesti ja ohuesti. Tulee n. uunipellillinen. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Taittele sopiviksi paloiksi ja nauti!