Tämän päivän uudet ja erikoiset viljelykasvit voivat olla juuri niitä, joita tulevaisuuden yhteiskunta tarvitsee ja joiden varaan voidaan rakentaa uutta liiketoimintaa. FutureCrops -hankkeen sivuille kerättiin tietoa erikoiskasvien tuotannosta, käytöstä ruuanvalmistuksessa, liiketoimintamahdollisuuksista sekä siitä, mitä erikoiskasvit merkitsevät ihmisille.

FutureCrops – Uusia kasvilajeja tuotantoon, tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi oli vuonna 2016 alkava Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan (2014–2020) kuuluva hanke. Se toimi Hämeen, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen ELY-keskusten alueella. Hanke päättyi keväällä 2021.

Hanketta koordinoi Luonnonvarakeskus ja partnereina olivat Ammattiopisto Livia, Kulttuuriyhdistys Kuvio, Maa- ja kotitalousnaiset ry sekä Suomen maatalousmuseo Sarka.

 

 

 

 

 

 

_________________________

FutureCrops-hankeen tavoitteena oli innostaa lukijoita, oli sitten maanviljelijä, jatkojalostaja, ruuasta kiinnostunut, opiskelija, kuluttaja, taiteilija tai harrastaja pohtimaan viljelykasvien ja erityisesti vähemmän hyödynnettyjen, erikoiskasvien monipuolisuutta niin aineellisten kuin aineettomienkin hyödykkeiden tuottajina.

Viljelykasveja tarkasteltiin eri näkökulmista. Tavoitteena ei ollut kertoa kaikkea kaikesta vaan paremminkin halusimme nostaa esille kiinnostavia aiheita. Elämme bioyhteiskunnassa, jossa tavoitteena on luoda hyvinvointia ja innovaatioita uusiutuvista luonnonvaroista. Mikä voisikaan olla parempi resurssi, kuin kymmenet ja kymmenet erilaiset viljelykasvit, joita voidaan viljellä niin pelloilla, puutarhoissa kuin kasvihuoneissakin.Kasvit tuottavat eri kasvinosissa tuhansia aineenvaihduntatuotteita, joita voidaan hyödyntää ruuan ja rehun lisäksi erilaisten valmisteiden lisäaineina, kosmetiikassa, hygieniatuotteissa, lääkkeissä, torjunta-aineissa, sisustus- ja rakennusmateriaaleissa, tekstiileissä ja niin edelleen. Ne tarjoavat ekosysteemipalveluita, monipuolistavat maisemaa ja antavat sisältöä monin tavoin elämäämme.

Kulttuurimme, olipa se sitten ruokaa tai taidetta, perustuu vahvasti siihen, mitä meillä viljellään. Toivomme, että FutureCrops-hankkeen sivusto antaa edelleen lukijoille uusia ideoita niin oman elämän kuin elinkeinon tai yritystoiminnan kehittämiseen.Hanke toimi vuosina 2016 – 2021. Rahoittajana oli  Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja hanke toimi Hämeen, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen Ely-keskusten alueilla.

Tavoitteena oli vahvistaa uusiin ja erikoisiin viljelykasveihin liittyvää kysyntää ja liiketoimintojen mahdollisuuksia

  • aktivoimalla yhteistyöhön ja verkostoitumiseen
  • järjestämällä aiheeseen liittyviä tapahtumia
  • parantamalla tiedon siirtoa ja vuorovaikutusta tutkimuksen ja alan toimijoiden välillä
  • luomalla innostusta viljelykasvien monipuoliseen hyödyntämiseen
  • näkemällä viljelykasvit innovaatioiden lähteenä
  • uudistamalla ja sopeuttamalla elintarvikeketjua ilmaston, kulutuksen ja resurssien käytön muutokseen

Kohderyhmänä olivat

  • monipuolisuutta viljelykiertoon, uudistusta ja kannattavuutta tuotantoon etsivät alkutuottajat
  • sopimusviljelyttäjät ja yritystoiminnan aloittamista pohtivat
  • kasviresursseista liiketoimintaideoita ammentavat jatkojalostajat ja elintarvikealan yrittäjät
  • terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisestä kiinnostuneet
  • kasveja kulttuurin ja taiteen kautta tarkastelevat