Kestävää ja monipuolista ruoantuotantoa muuttuvassa maailmassa – tervetuloa kurkistamaan tulevaisuuden ruokapöytään (29.10., Turku)

Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää miettiä, mitä pelloilla kannattaa viljellä ja miten. Ilmastonmuutos muuttaa viljelyolosuhteita, ja suomalaisen maataloustuotannon kannattaa olla etujoukoissa tuomassa ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Viljelyn monipuolistaminen hyödyttää koko peltoekosysteemiä, tuo uusia mahdollisuuksia maatilojen kannattavuuden parantamiseen ja kuluttajille uusia makuja lautaselle. Suomella on hyvät lähtökohdat kehittyä kestävään gastronomian edelläkävijäksi. Viljankaltaiset erikoiskasvit, kuten tattari, kvinoa, lupiini ja öljyhamppu, ovat osa tulevaisuuden kestävää ruokavaliota. Ne soveltuvat myös luomuun ja tulevat toimeen …

Kestävää teknologiaa erikoiskasvituotantoon – PeltoLuksus-hankkeen kuivuridemo-tapahtuma 9.10. Orimattilassa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) syksyllä käynnistynyt PeltoLuksus-hanke edistää kestäviä vaihtoehtoja erikoiskasvituotannossa. Hankkeen tavoitteena on nostaa kolme erikoiskasviarvoketjua, tattari, kumina ja morsinko, kansalliseksi sekä kansainväliseksi osaamiseksi ja yhteistyöksi. Keskeinen keino raaka-aineiden jalostamisessa on yhdistää biologinen ja teknologinen osaaminen. ”Esimerkiksi gluteenittomien raaka-aineiden, biologisesti aktiivisten yhdisteiden ja kasviperäisten väriaineiden tuotantoketjut sekä niihin yhdistetty uudenlainen teknologia mahdollistavat suomalaisen kasvintuotannon imagon ja kannattavuuden rakentamisen täysin uudella tavalla”, hankkeen johtaja, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo. Tilaisuudessa on puheenvuoroja …

Nostetta tattarin tuotantoon -Tattaripäivä Tampereella 20.3.2018

Tattari on tärkeä gluteenittoman raaka-aineen lähde, ja sillä on monia hyviä ominaisuuksia ympäristön ja terveyden kannalta. Raaka-aineen kysyntä onkin tarjontaa suurempi ja jo kasvanutta viljelyalaa olisi mahdollista entisestään lisätä. Miten tattarialaa vahvistetaan ja osaamista kehitetään? Aika: 20.3.2018 klo 9:00–16:00 Paikka: Ahlmanin kartano, Selinin Sali, Hallilantie 24, 33820 Tampere Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan tattarintuotannon tulevaisuudesta eri alojen asiantuntijoiden kanssa Tattaripäivään Tampereelle! Seminaari on maksuton, mutta siihen tulee ilmoittautua tämän sivun oikessa …

Erikoiskasvien kesäkiertue – tervetuloa keskustelemaan tulevaisuuden kasvivalinnoista

Oletko koskaan miettinyt, mitä Suomessa viljellään ja minkälaisia alueellisia eroja esiintyy? Osassa maata pelto vihertää pitkään, joillain pelloilla näkyy kukkivia kasveja. Mitä raaka-aineita erikoiskasveista saadaan ja miten elinkeinot voivat paremmin hyödyntää alueellisia eroja? Luonnonvarakeskuksen (Luke) FutureCrops -hanke haastaa kesäkiertueellaan suomalaiset havaitsemaan yhä monipuolistuvan raaka-ainetuotantomme.  Tavoitteena on tuoda esille alueellisia eroja ja lisätä ihmisten tietämystä erikoiskasveista.  ”Moni tietää, missä Keski-Euroopan viinialueet sijaitsevat, mutta moniko tietää missä Suomessa kukkivat komeimmat tattaripellot tai …

Ikinuori viljelykasvi tattari on jälleen ajankohtainen

Vuonna 2010 eteläsuomalaisen muinaisjärven pohjasta nostetaan sedimenttiä, josta tehty siitepölylöytö muutti käsitystämme varhaisesta maataloudesta. Kuin neula heinäsuovasta, näytteestä löytyi tattarin (Fagopyrum esculentum) siitepölyhiukkanen, mikä ajoitettiin aikaan 5000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Löytö on varhaisin viljelykasveistamme tehty havainto (Alenius et al. 2013). Minkälaista tattarin hyödyntäminen on siihen aikaan ollut ja miten laajasti sitä on hyödynnetty, siihen ei voida antaa tällä hetkellä vastausta. Jollakin tavoin tattari on kuitenkin kuulunut jo silloin Suomessa …

Ruokapalsta

Sivun materiaalit tuotettiin FutureCrops (Uusia kasvilajeja tuotantoon, tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi) hankkeessa, jota tuki Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (2014–2020). Kaipaatko gluteenitonta vaihtoehtoa tai uusia ideoita ruuanlaittoon? Kokeile rohkeasti uusia kotimaisia viljelykasveja.   Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Suvi Malin kannustaa tutustumaan uusiin, erikoisempiin viljelykasveihin. ”Öljyhamppua, tattaria, kvinoaa ja härkäpapua kasvatetaan jo Suomessa. Kokeile rohkeasti! Niiden maut sopivat hyvin tuttuihin ruokiin, joten kokeilu on helppoa”, Suvi innostaa. ”Näiden kasvien etuna …