Härkäpavun tarina

Härkäpapu (Vicia faba) kasvattaa 0,5-1 metrin mittaisen varren. Lehtihankoihin se tekee 2-5 kukkaa, joiden paikalle kehittyvät myöhemmin ylöspäin osoittavat pavut, jotka ovat pitkiä ja pulleita. Palot ovat 10-15cm mittaisia. Siementen eli papujen koko ja väri vaihtelee lajin mukaan. Tyypillisin väritys kukille on valkoinen mustilla pilkuilla. Kukat voivat olla myös punaiset. Härkäpapu kuuluu virnojen sukuun ja hernekasvien heimoon. Muita nimiä härkäpavulle ovat pelto-, hevos- ja talonpoikaispapu. Se on meidän vanhimpia viljelykasvejamme. …

Erikoiskasvien viljelyn taloudellinen kestävyys

Kestävyyden nähdään koostuvan kolmesta osa-alueesta: ekologisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä. Maataloustuotannossa tämä tarkoittaa sitä, että tuotanto ei uhkaa luonnon monimuotoisuutta ja kestokykyä, mutta on toisaalta taloudellisesti kannattavaa ja huomioi myös viljelijän sekä työntekijöiden hyvinvoinnin. Taloudellinen kestävyys tarkoittaa tasapainoista kasvua, joka ei perustu pitkällä aikavälillä velkaantumiseen tai varantojen hävittämiseen (YM 2014). Taloudellisesti kestävän yrityksen taloustilanne mahdollistaa yrityksen kehittämisen ja toiminnan jatkumisen kannattavana. Taloudellinen kestävyys nähdään usein edellytyksenä sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden …

Härkäpavun viljely

Härkäpavun viljely on lisääntynyt Suomessa viimevuosien aikana merkittävästi, vielä vuonna 2009 sen viljelyala oli 2300 ha ja vuonna 2017 jo 22000 ha. Tähän on johtanut kotimaisen rehuteollisuuden kiinnostus kotimaiseen valkuaislähteeseen sekä viljelijätukisäädöksiin tullut mahdollisuus Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan maakuntien alueilla viherryttämisalan vaatimuksissa korvata efa-ala valkuaiskasvin puhdaskasvuston viljelyllä, jossa 1 ha korvaa 0,7 ha vaadittavaa efa-alaa. Suomalaisten maatiaiskantojen pohjalta jalostettiin Suomessa ensimmäiset härkäpapulajikkeet, tummasiemeninen Hankkijan Mikko ja vaaleasiemeninen Hankkijan Ukko, jota …

Erikoiskasveista valmistetut ruoat kuluttajatestissä

Lounaaksi härkäpapukeittoa ja hamppunäkkäriä härkäpapulevitteellä? Jälkiruoaksi kvinoarahkaa? Kotimaisista erikoiskasveista on mahdollista valmistaa mitä monipuolisimpia ateriakokonaisuuksia. Kysyimme Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa kuluttajilta, mitä mieltä he ovat näistä, ei ehkä niin tutuista raaka-aineista valmistetuista antimista ja millaisia mielikuvia heillä ylipäätään on erikoiskasveihin liittyen. Kattilat kilisivät ja puhe kävi vilkkaana, kun Maa- ja Kotitalousnaiset valmistivat kuin tv-kokit konsanaan kokonaisen aterian erikoiskasveista valmistettuja ruokia messuvieraiden maisteltaviksi Kevätmessujen näytöskeittiössä. Maisteltavana oli härkäpapukeittoa, hamppunäkkäriä sekä härkäpapulevitettä ja …

Härkäpapu-reseptit

Härkäpapu on ikivanha viljelykasvi myös Suomessa. Nykyisin sitä viljellään pääasiassa eläinten rehukasviksi, mutta se on tehnyt jo paluun ruokapöytäänkin. Härkäpapua löytyy niin valmisruuista kuin erilaisina rouheina ja -jauhoina. Moni on tutustunut myös kylmätiskistä löytyvään Härkikseen. Peltohärkäpapu ja tarhahärkäpapu eroavat toisistaan. Tarhahärkäpapu kuoritaan palosta pois ja kiehautetaan. Usein vielä yksittäisen pavun kuori poistetaan. Papu on kooltaan melko suuri ja väri usein vihreä. Peltohärkäpapu puolestaan taas kuivataan ja käytetään kuivatun herneen tavoin; …

Ruokapalsta

Sivun materiaalit tuotettiin FutureCrops (Uusia kasvilajeja tuotantoon, tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi) hankkeessa, jota tuki Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (2014–2020). Kaipaatko gluteenitonta vaihtoehtoa tai uusia ideoita ruuanlaittoon? Kokeile rohkeasti uusia kotimaisia viljelykasveja.   Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Suvi Malin kannustaa tutustumaan uusiin, erikoisempiin viljelykasveihin. ”Öljyhamppua, tattaria, kvinoaa ja härkäpapua kasvatetaan jo Suomessa. Kokeile rohkeasti! Niiden maut sopivat hyvin tuttuihin ruokiin, joten kokeilu on helppoa”, Suvi innostaa. ”Näiden kasvien etuna …