FutureCrops mukana Onnistumme yhdessä -risteilyllä 25.-26.10.2017

Luonnonvarakeskus esittelee erikoiskasvitutkimukstaan Proagrina Onnistumme yhdessä -risteilyllä 25.-26.10.2017. Erikoiskasveista elinvoimaa -osastolla esitellään gluteenittomien erikoiskasvien tuotannon koetuloksia ja näkemyksiä käytännön viljelystä. Paikalla ovat Future Crops -hankkeen ja ScenoProt -tutkimuksen erikoistutkijat Marjo Keskitalo ja Erja Huusela-Veistola. Osastolla pääset keskustelemaan Luken erikoiskasviasiantuntijoiden kanssa.  

Kuminaa ja gluteenitonta – suomalaiset erikoiskasvi-innovaatiot

Kumina ja muut gluteenittomat erikoiskasvit ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia ja innovaatioita elintarvikeketjuun. Tervetuloa erikoiskasvipäivään Jokioisille kuulemaan, mistä yritysideat ovat syntyneet, minkälaisia erikoiskasveja on tarjolla viljeltäväksi ja mihin niitä voi käyttää. Päivän aikana myös maistellaan erikoiskasvituotteita, keskustellaan alan tulevaisuudesta ja tutustutaan Luonnonvarakeskuksen viljelykokeisiin. Aika: torstaina 17.8.2017 klo 9.15–17.15 Aamukahvit ja seminaari: Jokioisten Tietotalo, Humppilantie 9 A, Jokioinen Kokeiden esittely koekentällä Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Hirssiä on viljelty Suomessa aikaisemminkin

Hirssit ovat heinäkasveihin kuuluvia piensiemenisiä lajeja, jotka eivät kuitenkaan muodosta kasvitieteellisesti yhtenäistä ryhmää. Keski-Euroopassa ja mahdollisesti tulevaisuudessa myös Suomessa viljeltävä laji on viljahirssi (Panicum miliaceum), muita hirssilajeja ovat pantaheinät (Setaria), sormihirssit (Eleusine) ja sulkahissit (Pennisetum) Viljahirssiä, maissia ja amaranttia yhdistää niiden tapa yhteyttää, mikä eroaa meillä yleisemmin viljellyistä. Paljon lämpöä vaativina, nk. C4-kasvit soveltuvat erityisesti kuiviin ja kuumiin kasvuoloihin, joissa ne pystyvät sitomaan tehokkaasti hiilidioksidia ja kasvavat hyvin. Tämän takia …