Kestävää ja monipuolista ruoantuotantoa muuttuvassa maailmassa – tervetuloa kurkistamaan tulevaisuuden ruokapöytään (29.10., Turku)

Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää miettiä, mitä pelloilla kannattaa viljellä ja miten. Ilmastonmuutos muuttaa viljelyolosuhteita, ja suomalaisen maataloustuotannon kannattaa olla etujoukoissa tuomassa ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Viljelyn monipuolistaminen hyödyttää koko peltoekosysteemiä, tuo uusia mahdollisuuksia maatilojen kannattavuuden parantamiseen ja kuluttajille uusia makuja lautaselle. Suomella on hyvät lähtökohdat kehittyä kestävään gastronomian edelläkävijäksi. Viljankaltaiset erikoiskasvit, kuten tattari, kvinoa, lupiini ja öljyhamppu, ovat osa tulevaisuuden kestävää ruokavaliota. Ne soveltuvat myös luomuun ja tulevat toimeen …

Kestävää teknologiaa erikoiskasvituotantoon – PeltoLuksus-hankkeen kuivuridemo-tapahtuma 9.10. Orimattilassa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) syksyllä käynnistynyt PeltoLuksus-hanke edistää kestäviä vaihtoehtoja erikoiskasvituotannossa. Hankkeen tavoitteena on nostaa kolme erikoiskasviarvoketjua, tattari, kumina ja morsinko, kansalliseksi sekä kansainväliseksi osaamiseksi ja yhteistyöksi. Keskeinen keino raaka-aineiden jalostamisessa on yhdistää biologinen ja teknologinen osaaminen. ”Esimerkiksi gluteenittomien raaka-aineiden, biologisesti aktiivisten yhdisteiden ja kasviperäisten väriaineiden tuotantoketjut sekä niihin yhdistetty uudenlainen teknologia mahdollistavat suomalaisen kasvintuotannon imagon ja kannattavuuden rakentamisen täysin uudella tavalla”, hankkeen johtaja, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo. Tilaisuudessa on puheenvuoroja …

Nostetta tattarin tuotantoon -Tattaripäivä Tampereella 20.3.2018

Tattari on tärkeä gluteenittoman raaka-aineen lähde, ja sillä on monia hyviä ominaisuuksia ympäristön ja terveyden kannalta. Raaka-aineen kysyntä onkin tarjontaa suurempi ja jo kasvanutta viljelyalaa olisi mahdollista entisestään lisätä. Miten tattarialaa vahvistetaan ja osaamista kehitetään? Aika: 20.3.2018 klo 9:00–16:00 Paikka: Ahlmanin kartano, Selinin Sali, Hallilantie 24, 33820 Tampere Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan tattarintuotannon tulevaisuudesta eri alojen asiantuntijoiden kanssa Tattaripäivään Tampereelle! Seminaari on maksuton, mutta siihen tulee ilmoittautua tämän sivun oikessa …

Yrittäjyyttä tislattavista yrteistä -seminaari 13.3.2018

Kumina on suomalainen menestystarina siemenmausteen viljelystä, jatkojalostuksesta sekä maailmanvalloituksesta. Eri toimijoiden yhteistyö ja kokemukset halutaan nyt hyödyntää uusien kaupallisesti kiinnostavien yrttikasvien kehitystyön aloittamiseksi. Aika: 13.3. klo 12.30. Ennen seminaaria on mahdollisuus osallistua omakustanteiseen ruokailuun klo 11:30 alkaen. Paikka: Campus Kungsgården, Kungsgårdsvägen 30 A, 65380 Vaasa Seminaarissa esitellään viljelykokemuksia ja tutkimustuloksia kasveista, joiden sato soveltuu öljyn tislaukseen. Päivän aikana tietoiskuja on muun muassa humalasta, korianterista, kruunutillistä, yksivuotisesta kuminasta, väinönputkesta ja niiden …

Kuminan viljely

Kuminaa viljeltiin Suomessa vuonna 2017 sopimustuotantona 23977 ha alalla. Kuminan viljelyn aloittamista kannattaa olla hyvissä ajoin ennen kylvövuoden alkua yhteydessä viljelysopimuksia tekeviin kuminan jalostajiin ja markkinoijiin. Viljelysopimuksia kuminasta tekevät Riihimäellä toimiva TransFarm, Janakkalassa tuotantolaitoksiaan ylläpitävä Arctic Taste ja Närpiössä toimiva Ab Caraway Finland Oy. Viljelysopimukseen merkitään mm. viljeltävä lajike ja sopimusala. Uusissa sopimuksissa on määritettynä vähimmäiskylvöala, pienten erien välttämiseksi. Suomessa viljeltävä kumina on kaksivuotista porkkanan tapaan, kylvövuonna kumina kasvattaa ruusukkeen …

Härkäpavun viljely

Härkäpavun viljely on lisääntynyt Suomessa viimevuosien aikana merkittävästi, vielä vuonna 2009 sen viljelyala oli 2300 ha ja vuonna 2017 jo 22000 ha. Tähän on johtanut kotimaisen rehuteollisuuden kiinnostus kotimaiseen valkuaislähteeseen sekä viljelijätukisäädöksiin tullut mahdollisuus Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan maakuntien alueilla viherryttämisalan vaatimuksissa korvata efa-ala valkuaiskasvin puhdaskasvuston viljelyllä, jossa 1 ha korvaa 0,7 ha vaadittavaa efa-alaa. Suomalaisten maatiaiskantojen pohjalta jalostettiin Suomessa ensimmäiset härkäpapulajikkeet, tummasiemeninen Hankkijan Mikko ja vaaleasiemeninen Hankkijan Ukko, jota …

FutureCrops mukana Onnistumme yhdessä -risteilyllä 25.-26.10.2017

Luonnonvarakeskus esittelee erikoiskasvitutkimukstaan Proagrina Onnistumme yhdessä -risteilyllä 25.-26.10.2017. Erikoiskasveista elinvoimaa -osastolla esitellään gluteenittomien erikoiskasvien tuotannon koetuloksia ja näkemyksiä käytännön viljelystä. Paikalla ovat Future Crops -hankkeen ja ScenoProt -tutkimuksen erikoistutkijat Marjo Keskitalo ja Erja Huusela-Veistola. Osastolla pääset keskustelemaan Luken erikoiskasviasiantuntijoiden kanssa.  

Erikoiskasvien kesäkiertue – tervetuloa keskustelemaan tulevaisuuden kasvivalinnoista

Oletko koskaan miettinyt, mitä Suomessa viljellään ja minkälaisia alueellisia eroja esiintyy? Osassa maata pelto vihertää pitkään, joillain pelloilla näkyy kukkivia kasveja. Mitä raaka-aineita erikoiskasveista saadaan ja miten elinkeinot voivat paremmin hyödyntää alueellisia eroja? Luonnonvarakeskuksen (Luke) FutureCrops -hanke haastaa kesäkiertueellaan suomalaiset havaitsemaan yhä monipuolistuvan raaka-ainetuotantomme.  Tavoitteena on tuoda esille alueellisia eroja ja lisätä ihmisten tietämystä erikoiskasveista.  ”Moni tietää, missä Keski-Euroopan viinialueet sijaitsevat, mutta moniko tietää missä Suomessa kukkivat komeimmat tattaripellot tai …

Kuminaa ja gluteenitonta – suomalaiset erikoiskasvi-innovaatiot

Kumina ja muut gluteenittomat erikoiskasvit ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia ja innovaatioita elintarvikeketjuun. Tervetuloa erikoiskasvipäivään Jokioisille kuulemaan, mistä yritysideat ovat syntyneet, minkälaisia erikoiskasveja on tarjolla viljeltäväksi ja mihin niitä voi käyttää. Päivän aikana myös maistellaan erikoiskasvituotteita, keskustellaan alan tulevaisuudesta ja tutustutaan Luonnonvarakeskuksen viljelykokeisiin. Aika: torstaina 17.8.2017 klo 9.15–17.15 Aamukahvit ja seminaari: Jokioisten Tietotalo, Humppilantie 9 A, Jokioinen Kokeiden esittely koekentällä Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Ekosysteemipalveluja erikoiskasveista

Ekosysteemipalvelut käsittävät ihmisen luonnosta saamat aineelliset ja aineettomat hyödyt, tuotteet ja palvelut. Ekosysteemipalvelut käsitteen avulla pyritään hahmottamaan ja luokittelemaan luonnon rahallista arvoa. Ekosysteemipalvelut voidaan jakaa mm. tuotanto-, säätely- ja kulttuuripalveluihin. Erikoiskasvit eivät ole mikään yhtenäinen kasviryhmä, vaan siihen kuuluu monenlaisia kasveja monista eri kasviheimoista.  Osa kasveista on perinteisiä, mutta välillä unohduksissa olleita viljelykasveja, osa uudempia tulokkaita.  Joukkoon kuuluu niin öljy-, palko- kuin kuitukasveja sekä gluteiinittomia vaihtoehtoja. Erikoiskasveista saadut monenlaiset raaka-aineet, …