KuminaGeeni -hanke kuuluttaa havaintoja luonnonkuminasta ja pyytää yleisöä lähettämään siemennäytteitä

Kuulutamme luonnonkuminan havaintoja ja siemeniä eri puolilta Suomea. Tällä hetkellä kantoja on tutkimuksissa noin 15, mutta toivomme niitä lisää. Pientareiden tarkkailu kannattaakin aloittaa nyt kesäkuussa, kun kuminat kukkivat hennon vaalein sävyin. Samalla voi kätevästi merkata alueen, jotta ruskeiksi tuleentuvat siemenet on helpompi havaita heinä-elokuussa.

 

Luonnonkuminahavainnot ja siemenlähetykset. Tee näin:

1.Tutustu kasvikuulutukseen, jossa etsimme havaintoja ja siemeniä luonnonvaraisesta kuminasta. Siellä on myös tunnistusohjeita.

Luonnonvaraisen kuminan kasvikuulutus

2.Ilmoita yhteystietosi ja havaintosi Luken kasvipolkuun. Se kannattaa tehdä etukäteen, sillä rekisteröitymällä kasvipolkuun saat numeron, mikä tulee liittää siemenlähetykseen.

https://kasvinpolku.luke.fi/kasvinpolku/  

3. Merkkaa havaintoalue, jotta tuleentuvat siemenet ovat helpommin tunnistettavissa. Tuleentuessaan, heinä- elokuussa, siemenet muuttuvat tumman ruskeiksi ja koviksi. Luonnonkuminan siemenet ovat yleensä helposti varisevia, joten löydöstä kannattaa tarkkailla välillä. Kerää 100-200 siementä tai enemmänkin, riippuen kasvilöydöksen laajuudesta. Jätä kuitenkin osa siemenistä paikoilleen. Jos siemenet tuntuvat kosteilta, pidä huoneenlämmössä muutama päivä ennen lähettämistä.

4.Siementen lähettäminen: Kun olet täyttänyt taistatiedot kasvipolkuun, saat sähköpostiisi numeron, joka sinun tulee liittää siemenlähetykseen.

Lähetä siemenet kirjekuoressa osoitteeseen: Ville Toivonen, Luonnonvarakeskus, Tietotie 4, 31600 Jokioinen (ville.toivonen@luke.fi). Muista laittaa kasvipolusta saamasi numero mukaan niin osaamme yhdistää antamasi taustatiedot oikeisiin siemeniin.

 

Onko sinulla kuminaan liittyvä resepti, jonka haluat jakaa muille?  

Kumina on myös mainio mauste ja haluaisimmekin tietää, miten sinä käytät sitä.

Syksyllä 2022 järjestämme uuden kuulutuksen yhdessä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa. Tavoitteena on innostaa yleisöä jakamaan omia kuminareseptejä.

Kuulutuksesta kerrotaan tarkemmin loppukesällä 2022.