FutureCrops – Tietoja ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi -hanke järjestää talven 2020-2021 aikana webinaarisarjan, jossa käsitellään pellon erikoiskasvien eri ulottuvuuksia.

Kasvintuotanto uudistuu Suomessa nyt monin tavoin. Ilmaston lämpeneminen ja kulutustottumusten muutos vauhdittavat viljelijöitä ja jatkojalostajia etsimään uusia kuluttajia kiinnostavia raaka-aineita ja viljelykasveja.

Proteiinikasveille ja muille erikoiskasveille on tyypillistä, että viljely keskittyy tietyille alueille. Harvinaisia viljelykasveja ja raaka-aineita voidaan hyödyntää myös alueimagon kehittämisessä. Erikoiskasvit tuovat ilmettä maisemaan ja luovat ruokakulttuuria.

Mutta osataanko Suomessa hyödyntää paikallisia pellon antimia ja mahdollisuuksia? Voisivatko erikoiskasvit tuoda uutta virettä ruokamatkailuun? Minkälaisia yhteystyön muotoja tarvitaan, jotta maakuntien erikoisuudet saadaan tarjolle kuluttajille? Voisiko matkailureittejä kehittää erikoiskasvien viljelyalueita hyödyntäen?

Tapahtuma on tarkoitettu maakunnan yrittäjille ja asiantuntijoille, jotka haluavat kehittää toimintaansa alueellisista voimavaroja ja erikoisuuksia hyödyntäen.  Erityisesti kuulolle toivotaan ruokamatkailusta kiinnostuneita yrittäjiä ja asiantuntijoita.

Ohjelma

10.00   Avaus: Erikoiskasvit ja uudet viljelyjärjestelmät tuottavat uutta tarjontaa
Erikoistutkija Marjo Keskitalo, Luke

10.15   Ruoka elämykselliseksi osaksi Suomen matkailua
Hungry for Finland -hanke, projektipäällikkö, Kristiina Havas, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

10.30   Uudet kasviraaka-aineet maistuvat matkailijoille
Ruoka-asiantuntija Suvi Malin, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset

10.45   Ruokamatkailija valitsee mielellään läheltä
Projektipäällikkö, Areal Research and Development, Johanna Mattila, Turun yliopisto

11.00   Miten lähiruoka saadaan lähelle?
Aluepäällikkö, Terhi Löfstedt, MTK Varsinais-Suomi

11.15    Yrityspuheenvuoro: Vanhan-Norrin tarina kotimaisen ruuan puolesta
Tiina Koski, MokkerMeija Oy

11.30   Kommenttipuheenvuoro: Varsinais-Suomen matkailuelinkeinon kehittämisen tiekarttatyö vuosille
2021-2027 – mitä tulisi painottaa ruokamatkailun näkökulmasta?
Erikoissuunnittelija, Esa Högblom, Varsinais-Suomen liitto

11.45   Yhteenveto, webinaarin tärkein sanoma
Ryhmäpäällikkö, tutkija Jaana Kotro, Luke

Webinaarisarjassa seuraavaksi

FutureCrops-hankkeen seuraava webinaari järjestetään 10.12.2020 klo 13-15. Erikoiskasvituotteiden jatkojalostus ja vienti on tulevaisuutta -webinaarissa pohditaan erikoiskasvien tuomaa lisäarvoa markkinoinnin kannalta sekä esitellään aloittavalle yritykselle tarjolla olevaa liiketoiminnan ja viennin kolutusta. Esittelyssä myös camelinaa ja spelttiä jatkojalostavat yritykset.