Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää miettiä, mitä pelloilla kannattaa viljellä ja miten. Ilmastonmuutos muuttaa viljelyolosuhteita, ja suomalaisen maataloustuotannon kannattaa olla etujoukoissa tuomassa ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen.

Viljelyn monipuolistaminen hyödyttää koko peltoekosysteemiä, tuo uusia mahdollisuuksia maatilojen kannattavuuden parantamiseen ja kuluttajille uusia makuja lautaselle. Suomella on hyvät lähtökohdat kehittyä kestävään gastronomian edelläkävijäksi. Viljankaltaiset erikoiskasvit, kuten tattari, kvinoa, lupiini ja öljyhamppu, ovat osa tulevaisuuden kestävää ruokavaliota. Ne soveltuvat myös luomuun ja tulevat toimeen vähäisellä typpilannoituksella sekä mahdollistavat kestäviä kiertotalousratkaisuja erikoiskasvituotannossa.

Tervetuloa PeltoLuksus-hankkeen järjestämään Kurkistus tulevaisuuden ruokapöytään -tapahtumaan maanantaina 29.10. klo 18–19:30. Luvassa on uusien makujen ja tiedon täyteinen ilta Turussa Hus Lindman -ravintolassa. Tarjoamme Helsingistä bussikuljetuksen paikan päälle, jos saamme tarpeeksi osallistujia. Ilmoittauduthan tilaisuuteen ja kuljetukseen alla olevasta linkistä.

Aika: Ma 29.10. klo 18–19:30

Paikka: Hus Lindman, Piispankatu 15, 20500 Turku

Ilmoittauduthan tilaisuuteen pe 26.10. mennessä

Tilaisuudessa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo, miten ruokavalinnoilla voimme vaikuttaa peltoviljelyn kestävyyteen. Kuulemme myös luomuviljelijän Esa Heinosen puheenvuoron uuden valkuaiskasvin viljelystä ja jatkojalostuksesta. Tiiviiden puheenvuorojen jälkeen maistelemme vapaan seurustelun lomassa, miltä uudet raaka-aineet ja niistä valmistetut herkut maistuvat. Tilaisuuden järjestävät Luonnonvarakeskus, PeltoLuksus-hanke ja Hus Lindman.

PeltoLuksus-hanke on Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoima ja sitä rahoittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Mukana ovat Aalto-yliopisto, Ainasoja yhtiöt, Bondenliving, Caraway Finland Oy, Helsingin yliopisto, Keskisen Mylly Oy, Koivunalhon luomutila, MTK Maaseutunuoret, Murtolan HamppuFarmi Oy, Pohjois-Pirkanmaan tattariosuuskunta PPTOK, Rainingon luomutila, Ravintola Hus Lindman, Viljakas Oy ja Vuohelan herkku Oy.