FutureCrops-hankkeessa haluamme kuulla sinun tarinasi pellosta ja sen viljelykasveista: miten pelto puhuttelee sinua nyt tai miten se puhutteli sinua aikaisemmin. Voit halutessasi haastatella sukusi vanhimpia. Tarinasi tueksi toivomme digitaalisessa muodossa olevaa valokuvaa, joka esittää peltoa, viljelykasveja, erilaisia arjen tai juhlan tapahtumia pellolla tai sen pientareilla.

Usealla suomalaisella on jonkinlainen suhde peltoon. Viljelijänä pelto on elinkeinosi edellytys, se miten hoidat sitä tai minkälainen on kasvukauden sää, vaikuttaa suoraan sinun ja perheesi elämään.  Luonnon ilmiöiden seuraajana olet ehkä kiinnostunut pellossa elävistä tai sieltä ravintonsa saavista  hyönteisistä, kasveista ja eläimistä.  Autoilijana näet lakeuksia ja mäkipeltoja, ja saatat ajaessasi jopa yrittää tunnistaa viljelykasveja. Pelto ilmentää myös muutosta, heinäseipäiden tilalla pellossa voi ’kasvaa’ nyt asutuskeskus.

Jollekin vaalean vihreä oraspelto on maisemista paras, jollekin mielihyvää tuottaa tuleentuvan sadon näkeminen. Pelto voi herättää monenlaisia muistoja. Pellon raivaus ja ojien kunnostus oli aikoinaan kovaa työtä. Helpolla ei aina päässyt ensitienistejä ansaitsevakaan taimia harventaessa, rikkakasveja kitkiessä tai sadonkorjuutyössä. Pelto voi olla myös ilon ja vapauden kohde. Mikä voisi olla hauskempaa seurattavaa kuin kotieläinten laitumelle lasku pitkän talven jälkeen. Iloa tuottaa myös muuttolintujen saapuminen ja niiden levähtäminen pellolla. Kaunis peltomaisema voi antaa myös vehreät raamit kesäjuhlien kuvauskohteille.

Lähetä kuvat ja mahdollinen tarina 31.11.2017 mennessä  osoitteeseen futurecrops@luke.fi ja liitä mukaan:  

1.      Oma nimesi, ja yhteystietosi myöhempää yhteydenottoa varten

2.      Valokuvaajan nimi

3.      Valokuvausaika (ppkkvvvv, jos on tiedossa)

4.      Missä valokuva on otettu (paikkakunta, jos on tiedossa)

5.      Mitä valokuvassa tapahtuu tai mihin yhteyteen se liittyy? Minkä tarinan haluat jakaa muiden kanssa?

6.      Parhaat valokuvat ja tarinat julkaistaan nettisivuillamme tai aiheesta tehtävässä raportissa

Kaikkien valokuvan & tarinan lähettäneiden kesken arvotaan kolme 100 euron lahjakorttia.  Arvonta suoritetaan joulukuussa 2017 ja voittajille ilmoitetaan sen jälkeen.

FutureCrops -hanke osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa!

Sadan vuoden takaista tutkimustoimintaa pellolla. Kuva: Luken arkisto