Den har varit på gång länge och nu är den äntligen redo att sjösättas. Skogsentreprenörernas metodkurs!

– Under hösten har vi testat den i skarpt läge, säger företagsutvecklaren Ebbe Lindberg, som ansvarar för kursen.

Suget efter en egen metodkurs har funnits ett bra tag, och på senare tid har efterfrågan ökat markant. Mycket handlar om att handfast putsa formen – att hitta smått och gott som tillsammans gör såväl förare som maskin ännu vassare.

– Metodinstruktören får många gånger börja med en föraranpassning av kranen men de är duktiga på att hitta allt det där lilla extra, fortsätter Ebbe Lindberg.

Skogsentreprenörerna har knutit till sig fem maskinförare på konsultbasis, som sedan tidigare har erfarenhet av att arbeta med teknik och metod.

Och själva upplägget är relativt enkelt; ett trestegspaket – där första delen viks till att formulera målsättningar och hitta tidstjuvarna i vardagen. Andra delen är förlagd ute i fält, med närstudier av körteknik och finjustering av kranparametrar.

För att minska riskerna i att falla tillbaka till gamla mönster, kommer sedan steg tre som uppföljning några månader senare.

Enligt Ebbe Lindberg klarar metodinstruktören två förare om dagen, och tre, fyra när tiden är kommen för uppföljning.

På sikt är det tänkt att metodinstruktörerna ska få en återkommande utbildning hos tillverkarna för att alltid vara uppdaterade på de olika maskintyperna.

– Som bollplank och hjälp i skapandet av utbildningspaketet har vi haft Anders Mörk på Skogforsk med många års erfarenhet av Reco-utbildningar. Han är lite av en nestor i sammanhanget och tillsammans har vi skapat ett upplägg som är unikt för skogsentreprenörer.

Ebbe Lindberg har stora förhoppningar på att många nu ska ta chansen och slipa på formen, men betonar samtidigt hur viktigt det är att få med sig alla förare. Att ingen ska ta det på fel sätt.

– Det här handlar inte om att lära någon att köra maskin. Vår metodkurs är till för att vässa ytterligare genom att i slutänden arbeta smartare och utnyttja tiden på bästa sätt!

 

Text: Frans Johansson, Skogsentreprenörerna