”Varhain aamulla Ylämaalla, ensimmäisen kunnon lumisateen jälkeen, kun auringonsäteet kurkistavat puiden takaa, palavan koivun ja alppiruusun savu nousee latvuston ylle harvennus- ja raivauskohteella. Olen yhdessä urakoitsijan kanssa padon vierellä, kun matalalla riippuvat pilvet leijuvat joen yllä. Hakkuukoneita ei näy lähimaillakaan, vain metsureita, jotka turvaköysien varassa raivaavat moottorisahalla kasvustoa vaikeakulkuiselta kalliojyrkänteeltä. Minä olen paikalla jututtaakseni työstä vastaavaa urakoitsijaa metsäpalvelukulttuurista Skotlannissa, sen pahimmista esteistä ja huomionarvoisista seikoista – niistä, jotka koskettavat sekä uusia että vanhoja yrityksiä. Sitä on työni nyt: keskusteluja, jotta pääsisin kiinni alan sykkeeseen.”

Kuva: Euan Bowditch

Euan Bowditch työskentelee Inverness Collegessa ja johtaa projektia Skotlannissa – maassa, jossa metsätalous on kasvava ala. FOBIA käynnistyi puoli vuotta sitten, ja kansallisen ohjausryhmän kokoaminen on ollut ensimmäisiä tehtäviä. Ryhmä ohjaa työtä Skotlannissa ja on auttaa yhteyksien luomisessa metsäalan palveluyrittäjiin. Tämä lisää projektin vaikuttavuutta.

Kokemusten kuuleminen on arvokasta projektille

Ydintehtävänä tällä hetkellä on metsäpalvelualan yrittäjien tapaaminen, yhden hengen yrityksistä suuriin yhtiöihin. Tämä työ jatkuu koko projektin ajan. Opimme yrittäjyydestä myös muilta asiantuntijoilta, siitä miten eri ihmiset pohtivat ja arvioivat omaa liiketoimintaansa. Kun tämä tiedetään paremmin, on helpompaa räätälöidä sopivia tapoja oppia uusia taitoja.

Projektin yhtenä päätavoitteena on tarjota yrittäjille matalan kynnyksen kouluttautumista, esimerkiksi verkko-opetuksen muodossa. Sitä varten on selvitettävä, kuinka kattavia laajakaista- ja matkapuhelinyhteydet ovat Skotlannin NPA-alueilla (Ylämaa ja saaristo sekä Dumfries ja Galloway). Tarkoitus on luoda kattava kokonaiskuva digitaalisesta ympäristöstä ja infrastruktuurista sekä tunnistaa ongelma-alueet.

Kuva: Euan Bowditch

Työ jatkuu vuorovaikutteisesti

FOBIA on kolmivuotinen hanke. Keräämme tietoa metsäpalveluyrittäjyyden tilasta Skotlannissa ja panostamme erityisesti vuorovaikutukseen sidosryhmien kanssa. Hyödynnämme sosiaalista mediaa yrittäjille suunnatussa viestinnässä, järjestämme työpajoja ja metsäpäiviä yrittäjille ja kokoonnumme yhteen kansallisen ohjausryhmän kanssa, unohtamatta FOBIAn projektikokousta, jonka järjestämme alkuvuodesta 2018. Luvassa on kolme päivää tehokasta työskentelyä ja tutustumista paikallisten yrittäjien olosuhteisiin ja haasteisiin esitysten ja maastoretkien muodossa – unohtamatta tietenkään perehdytystä haggikseen, viskiin ja perinteiseen vesisateeseen!

 

Euan Bowditch
euan.bowditch.ic@uhi.ac.uk