Vologdan alueen on määrä jalostaa 100 prosenttia korjatusta puusta vuoteen 2024 mennessä, toteaa alueen kuvernööri Oleg Kuvshinnikov. Markkinoille tullaan toimittamaan vain jalostettuja ja korkealaatuisia tuotteita.

Vologdan alueen metsäteollisuus kehittyy ja uusia jalostuslaitoksia avataan vuosittain. Vuosi 2018 oli ennätyksellinen, puuta korjattiin 17,7 miljoonaa kuutiometriä ja siitä jalostettiin 75 prosenttia. Viime vuosina Vologdan alueelta on hyväksytty 23 projektia metsäalan prioriteetti-investointien listalle. Toteutuneiden investointihankkeiden myötä muun muassa sahatavaran tuotantokapasiteetti on kasvanut ja uusia työpaikkoja on luotu viisi tuhatta.

Hyvänä esimerkkinä kuvernööri mainitsee Vologodski les -yrityksen, joka on viimeisten 10 vuoden aikana muuttunut pienestä korjuuyrityksestä puunjalostajaksi. Tänä vuonna yritys käynnisti vanerintuotannon vanhan talotehtaan paikalla. Vanerin tuotantokapasiteetti on 36 000 kuutiometriä vuodessa, suunnitteilla on myös suurikokoisen vanerin tuotanto.

Suunnitteilla oleva Svezan sellutehdas on suurin Vologdan alueen investointihankkeista. Lokakuussa Sveza uutisoi investointisopimuksesta Venäjän investointirahaston (Russian Direct Investment Fund) ja Mubadala Invest Companyn (Arabiemiirikunnat) kanssa. Sopimuksessa määritellään keskeisimmät ehdot sellutehdasprojektille. Investoinnin suuruudeksi arvioidaan 2,8 miljardia dollaria, suunniteltu tuotantokapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia markkinasellua.

Vologdan alueelta viedään ulkomaille raakapuuta noin 1,6 miljoonaa kuutiometriä vuodessa, Suomeen tästä päätyy 80 prosenttia. Vologdan alueen puunviennistä oli koivua yli 90 prosenttia vuonna 2018.

Lähteet: Kuvernöörin sivut, Sveza, stat.customs.ru