Voronezhilainen yritys ”OLMI” on aloittanut Destam-merkkisen modifioidun puun tuottamisen, kertoo Priroda.ru-uutispalvelu. Tuotantoteknologia on kehitetty yhteistyössä Voronezhin metsäteknillisen akatemian kanssa. Puu tuotetaan kokonaisista lehti- ja havupuurungoista plastisoinnin ja puristuksen avulla. Tuotanto on kehitetty kokonaan paikallisella osaamisella.

Artikkelissa todetaan, että tuote on ulkomaisia kilpailijoitaan parempi, koska siitä tehdyt tuotteet ovat kestävämpiä, vähemmän ympäristölle haitallisia sekä tuotannon omakustannushinta on alhaisempi. Modifioitua puuta käytetään esim. parketin, huonekalujen, urheiluvälineiden, soitinten sekä valumallien valmistuksessa. Tuotteelle on laaja kysyntä Moskovan ja Pietarin alueiden lisäksi myös muualla Venäjällä. Yritys pyrkii lähiaikoina 1 500 m3 tuotantomäärään.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Voronezhin metsäteknillisen akatemian tutkijat kertovat, että uudella keksinnöllä saadaan jokaisesta puulajista kestävämpää kuin tammi, ja niin ollen soveltuvaa rakennusmateriaalien tuotantoon. Voronezhin aluehallinnon edustaja Schukinin mukaan menetelmässä runko kyllästetään ensin erityisellä aineella 6 ilmakehän paineessa, minkä seurauksena siitä tulee taipuisa ja pehmeä. Sen jälkeen se kuivataan ja puristetaan samanaikaisesti. Tutkijoiden mukaan menetelmän uutuus on kyllästysaineen koostumuksessa, kertoo Interfax.

Lähteet: News.priroda.ru, Interfax