Venäjän valtio on myynyt omistamansa 45 % AO Roslespromin osakkeista yhtiön entiselle johtajalle, kirjoittaa Kommersant-lehti. Valtion metsäteollisuusyhtiö Roslesprom perustettiin vuonna 1992 Neuvostoliiton metsäteollisuusministeriön tilalle ja se harjoitti valtion metsämonopolia vuoteen 1997 saakka, jolloin menetti suurimman osan tehtävistään ja muutettiin osakeyhtiöksi.

Huutokaupan odotettiin kiinnostavan sijoittajia. Nykyinen Roslespromin varallisuus (toimistorakennuksen osa, hotelli, toimimattomien yritysten osakkeita) vastaa osakkeiden lähtöhintaa 48 milj. ruplaa, mutta Roslesprom menetti toimintansa aikana valtavia määriä alueellisten metsäteollisuusyhtymien osakkeita ja teoriassa on mahdollista, että uusi omistaja voisi vaatia saataviaan oikeusteitse. Osakkeet myytiin kuitenkin lähes aloitushinnalla Venäjän metsäteollisuuden ja puunviejien liiton johtajalle Miron Tatsjunille, joka omisti jo aikaisemminkin suuren osakepaketin Roslespromista.

90-luvun puolivälissä yhtiön toimintaan liittyi laaja korruptioskandaali sekä syytöksiä kavalluksista ja rikoksista. Roslespromin lopullinen yksityistäminen ilman suurempaa hälyä sopii kaikille osapuolille, eikä metsämonopolin paluuta odoteta tapahtuvan. Viimeisin paluuyritys, sähköinen metsän kauppapaikka vuonna 2002 ei johtanut tuloksiin.

Lähde: Kommersant