Venäjän duuma aikoo hyväksyä uuden metsälain kevään aikana. Asiasta kertoi RIA Novosti uutistoimistolle alahuoneen puhemies Boris Gryzlov presidentin ja puolueryhmien tapaamisen jälkeen. Greenpeacen mukaan metsälain käsittelyä ei kuitenkaan ole vielä Duuman toukokuun kalenterissa.

Duuman metsätyöryhmä on käynyt alustavasti läpi metsälakiluonnoksen korjausehdotukset valmistellen ehdotusta esitettäväksi duuman toiseen käsittelyyn. Läpikäytäviä korjausehdotuksia on 1701 kappaletta, joista osa on toistensa ja osa lakiluonnoksenkin kanssa ristiriitaisia. Samalla on ratkaistava, kuinka saadaan suhteutettua toisiinsa uusi lakiluonnos, jolla pyritään saamaan metsäasiain hallinto yksinomaan valtiolle, ja 31.12.2005 hyväksytty laki nro 199-FZ, jonka nojalla 90 % venäläismetsistä siirtyisi subjektien hallintaan. Lain 199-FZ määräykset astuvat voimaan 1.1.2007, jolloin uusi metsälakikin todennäköisesti on tullut voimaan.

Metsälakia valmisteleva duuman metsätyöryhmä on asettunut puolustamaan jokamiehen oikeuksia Venäjän metsissä. Jos metsissä oleskelulle halutaan asettaa rajoituksia, olisi rajoituksista tehtävä tyhjentävä luettelo. Lakiluonnoskäsittelyssä on pohdittu myös metsänkäyttöä säänteleviä rajoituksia, mm. kenen on korvattava metsänkäyttäjälle pysyvästä tai väliaikaisesta metsänkäyttökiellosta koituvat kulut. Esimerkiksi tätä seikkaa on konkretisoitava ja lisättävä se duumalle toiseen käsittelyyn menevän metsälain korjauslistaan.

Lähteet: RIA Novosti, Fores forum, Greenpeace, Fores forum, Greenpeace ja www.bumprom.ru