Eräs nykyaikaisen vaneriteollisuuden uranuurtajista Venäjällä, UPM:n Chudovon vaneritehdas aloitti toimintansa 1.11.1990, tasan 20 vuotta sitten. Tehtaan vuosituotanto on kaksinkertaistunut sen toimintahistorian aikana.

”Tehtaan vuosituotantokapasiteetti on kaksinkertaistunut alkuvuosista nykyiseen 100 000 kuutiometriin. Myös tuotantotehokkuus ja jalostussuhde ovat parantuneet jatkuvasti vuosien saatossa. Tästä kiitos kuuluu suurelta osin paikalliselle henkilöstölle, josta monet ovat työskennelleet tehtaalla alusta asti”, sanoo jakeluliiketoiminnan johtaja Jouni Töyräs UPM:n vaneriliiketoiminasta.

Chudovossa valmistetaan korkealaatuista WISA-koivuvaneria ja -viilua paikallisesta raaka-aineesta. Perusvanerin ja viilun lisäksi noin kolmasosa tehtaan tuotannosta jalostetaan pinnoittamalla. Tehtaan tuotteita käytetään pääasiassa kuljetusväline-, rakennus- ja puusepänteollisuuksissa.

Tehtaan tuotannosta noin 75 % menee vientiin pääasiassa Eurooppaan. Tehtaalla on keskeinen rooli UPM:n vanerin jakeluliiketoiminnassa sekä koivuvanerituotannossa. Tehtaalle on myönnetty kansainväliset laatu- ja ympäristösertifikaatit ISO 9001 ja ISO 14001 sekä VTT ja DIN Otto Graf-sertifikaatit. Lisäksi UPM Chudovolla on Expert RA -luokituslaitoksen myöntämä Eco A -ympäristöluokitus.

Vaneritehdas on yksi suurimmista työllistäjistä Chudovon alueella ja merkittävä koko Novgorodissa. Tehdas työllistää tällä hetkellä noin 600 henkilöä.

Lähde: UPM