Komin tasavallan päämiehen V.Torlopovin lehdistöpalvelu tiedottaa, että Troitsko-Pechorskin sellu- ja paperitehtaan rakennusprojekti on hyväksytty federaation ensisijaisten metsäteollisuusinvestointien joukkoon.

Torlopov pitää päätöstä Komin tasavallan kannalta merkittävänä nykyoloissa, joissa monet mm. metsäalan hankkeet hyytyvät. Torlopovin mukaan päätös osoittaa, että Komin talouteen ollaan valmiita sijoittamaan, mikä puolestaan merkitsee, että alueelle tulee lisää uusia työpaikkoja ja infrastruktuuria kehitetään. Potentiaaliset sijoittajat ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa hanketta kohtaan.

Lesprom.ru -portaalin mukaan hankkeet toteuttajaksi nousee pietarilainen UniversalStroi ja rahoittajaksi Vneshekonombank. Troitsko-Pechorskin sellu- ja paperitehdas rakennetaan kolmessa vaiheessa neljän vuoden aikana. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan puutavaran käsittelylaitos, seuraavaksi nousee sellutehdas, jonka tavoitekapasiteetti on 905 000 t ja viimeisenä paperitehdas tavoitteenaan tuottaa 450 000 t paperia vuodessa. Hankkeen toteuttamiseen tarvitaan noin 67 mrd. ruplaa (1,7 mrd €). Komin tasavalta on jo myöntänyt sellu- ja paperitehtaalle 4,9 miljoonan hehtaarin metsäalueet turvaten näin tehtaan tarvitseman raaka-aineen saannin.

Greenpeace kommentoi hanketta kriittisesti. Sen mielestä Troitsko-Pechorskin tehdashanke on yksi lohduttomimmista ja vaarallisimmista metsähankkeista Venäjällä. Se on taloudellisesti täysin kestämätön, koska metsä-, energia- ja työvoimaresursseja ei ole riittävästi, potentiaaliset kuluttajat ovat kaukana ja koska metsä- ja sosiaali-infrastuktuuri on perustettava kokonaan uudelleen. Hanke uhkaa myös ainutlaatuista luontoa – Uralin pohjoisalueiden suuria vanhojen metsien alueita, jotka sijaitsevat Pechoro-Ilychkin luonnonsuojelualueen ja Jugud Van kansallispuiston välittömässä läheisyydessä.

Lähteet: Komin tasavallan päämiehen lehdistöpalvelu, Lesprom.ru, Greenpeacen Forestforum