Siberwood -niminen yritys on perustettu toteuttamaan Irkutskin alueella Ust-Kutassa miljardin euron tehdasinvestointi, kirjoittaa RIA Novosti. Tehtaan on määrä tuottaa 700 000 tonnia havusellua ja 300 000 tonnia kemihierrettä vuodessa. Lisäksi suunnitellaan vetyperoksidin tuotantolaitosta. Raaka-aineen tarve on lähes 5 milj. m³ vuodessa ja vuokra-alueiden saamiseksi on haettu prioriteetti-investoinnin statusta. Työpaikkoja luvataan syntyvän 2 000. Tehtaan suunnittelua tekee Sibgiprobum -suunnitteluinstituutti. Kolme vuotta kestävät rakennustyöt on suunniteltu aloitettavan vuonna 2013.
Siberwood on perustettu suunnitteluyritykseksi ja se on rekisteröity Pietarissa. Yhtenä osakkaana on uutisen mukaan eurooppalainen pankki, jonka nimeä ei julkaista. Rahoitusjärjestelyistä vastaavaksi on mainittu tsekkiläinen Aspena Ltd yritys.
Vastaavanlainen investointihanke on suunnitteilla viereisellä Krasnojarskin alueella (ks. uutinen), jossa Angara Paper -yritys perustettiin vuonna 2006 järjestämään sellutehtaan rakentaminen. Rahoitusta ei ole vieläkään varmistettu.
Kummankaan hankkeen takana ei ole tunnettua metsäalan toimijaa tai strategista rahoittajaa, mikä tekee niiden toteutumisesta epätodennäköistä, toteaa Expert -lehti.