Saksan Greenpeace kehotti ostajia kieltäytymään arkangelilaisen sahatavaran ostosta perustellen asiaa sillä, että hakkuut rasittavat luonnontilaisia metsiä, kirjoittaa Lesprom.ru viitaten Solombalskin saha- ja puunjalostuskombinaatin antamiin tietoihin. Arkangelin metsäyritykset kuitenkin pitävät väitettä valheellisena.

19.4.2004 Arkangelissa pidettyyn kansainväliseen tapaamiseen oli kokoontunut eurooppalaisia puunostajia ja ympäristöjärjestöjen, mm. Greenpeacen ja WWF:n edustajia pohtimaan, kuinka alueen ainutlaatuiset metsät voidaan säilyttää turvaten samalla puuntuotannon ja –viennin kestävyys.

Vienan- ja Barentsinmeren rannikkoseudun teollisuudenharjoittajien liiton edustajan Jurij Medunitsinin mukaan länsimaille ei pidä luoda mielikuvaa metsiä tuhoavasta venäläisukosta, vaan on vedottava faktoihin ja vahvistettuihin lukuihin. Paikallisten metsäteollisuudenharjoittajien mukaan Greenpeace suurentelee lukuja, mikä voi johtua tilastotietojen epätarkkuudesta.

Asiantuntijoiden mukaan kahden viime vuoden aikana Arkangelista saadun sertifioidun puun määrä on noussut 1 prosentista 15 prosenttiin. Tuo puutavara on korjattu ja jalostettu kaikkien ympäristövaatimusten mukaisesti. Arkangelilaisen puutavaranostajien Euroopan liiton edustaja sanoi liiton vastustavan sahatavaraboikottia ja jatkavan toimintaansa niin Arkangelissa kuin muillakin alueilla.

Nykyään Arkangelin alue on yksi ekologisesti edistyneimmistä seuduista. Arkangelin alueelta on 5 yritystä FSC-sertifikaattiehdokkaina, kun koko Venäjän alueelta ehdokkaita on kaikkiaan 9. Arkangelin osuus tarkoittaa 1 miljoonaa hehtaaria metsää, kerrotaan uutisessa.

Lähde: Lesprom.ru