Teollinen puutalorakentaminen on yksi tehokkaimmista pientalorakentamisen aloista Venäjällä lähinnä kohtuullisen hintatason, nykyaikaisten ympäristöystävällisten materiaalien ja useita metsäteollisuussektorin aloja työllistävän vaikutuksen ansiosta, toteaa Puurakentamisen yhdistys viime vuoden lopussa Sokolissa pidetyn seminaarin yhteenvedossa. Seminaariin kokoontui suuria metsäteollisuusyrityksiä pohtimaan mm. puurakentamisen mahdollisuuksia. Se pidettiin National Timber Companyyn (ZAO NLK) kuuluvan Sokolin puunjalostustehtaan (Sokolskij DOK) tiloissa. Sokolin puunjalostustehdasta pidetään malliesimerkkinä nykyaikaisesta puunjatkojalostuksen tuotantolaitoksesta.

NLK:n varatoimitusjohtaja R. Isakov totesi puheenvuorossaan, että puutalorakentamisen vaikeuksista huolimatta NLK lisää tuotantoaan ja 2004 saatiin puutaloja kaupaksi yli 40 000 neliömetrin verran. Yhtiöön kuuluu 9 eri puolilla Venäjää toimivaa yritystä, joissa on kaikkiaan yli 6 000 työntekijää. Päätoimiala on puunkorjuu ja -jalostus. Oman puunkorjuutoiminnan ansiosta puunjalostuksen tuotteiden, mm. puutalorakentamisessa käytettävien elementtien ja tarvikkeiden omakustannushintaa saadaan laskettua. Puutalorakentamisen pääongelmaksi Isakov mainitsi mielikuvan nopeasti rakennettavien puutalojen huonosta laadusta ja sanoi, että aktiivisin toimin tuo käsitys on muutettavissa positiivisemmaksi.

Venäjän duuman luonnonvarakomitean varapuheenjohtaja A. Beljakov lupasi, että suurten metsäyritysten toive otetaan huomioon ja valtiovalta pyrkii tekemään kaikkensa tilanteen parantamiseksi. Hänen mukaansa Suomen ja Pohjois-Amerikan kokemukset osoittavat, että puutalorakentamisella on hyvät tulevaisuudennäkymät. Alan kehittämisen tueksi Venäjällä olisi alennettava omaisuusveroa ja yksityisrakentamiseen myönnettävien lainojen korkoa.

Lähde: National Timber Company