Suomeen tuotiin syyskuussa 0,9 miljoonaa kuorellista kiintokuutiometriä puuta, tiedottaa Metsäntutkimuslaitos. Vaikka kyseessä oli kuluvan vuoden kuukausituonneista suurin, määrä jäi silti alle puoleen edellisvuoden syyskuun tuonnista. Eniten maahan tuli haketta (0,3 milj. m³) ja koivukuitupuuta (0,2 milj. m³).

Tammi–syyskuun puun tuonti jäi 6,6 miljoonaan kuutiometriin. Tästä 66 prosenttia oli peräisin Venäjältä, 12 prosenttia Latviasta ja 8 prosenttia Virosta. Ruotsin osuus puun tuonnista on pudonnut viime vuodesta jääden vain 6 prosenttiin.

Tärkeimmäksi tuoduksi puutavaralajiksi on kuluvana vuonna noussut hake, jota virtasi Suomeen tammi–syyskuussa 2,3 miljoonaa kuutiometriä. Hakkeen osuus puun tuonnista ylsi jo kolmannekseen. Seuraavaksi eniten tuotiin koivukuitupuuta (1,1 milj. m³) ja polttopuuta (0,9 milj. m³).

Koivukuitupuun tuonti romahti vuoden vaihteen jälkeen, mutta kesällä sen tuonti alkoi taas lisääntyä. Polttopuun tuonti sen sijaan lisääntyi moninkertaiseksi vuodenvaihteessa ja oli suurimmillaan helmikuussa. Näistä lukemista polttopuun tuonti on kuitenkin jo hiipunut.

Suomeen tuodun puun hintataso oli selvästi viimevuotista edullisempi. Kuitupuun reaalihinnat ovat olleet kuluvan vuoden aikana laskussa. Koivukuitupuun tuontihinta jäi syyskuussa 35,4 euroon kuutiometriltä. Hakkeen tuontihinta oli alimmillaan huhtikuussa.

Lähde: Metlan metsätilastotiedote 46/2009