Venäjän hallitus antoi 29.12.2015 asetuksen, jolla kielletään Turkin toimivallan alaisten tai Turkin kansalaisten kontrolloimien organisaatioiden toiminta ja palvelut Venäjällä tammikuun 2016 alusta alkaen. Listalla on myös puunjalostus. Asetuksen voimaantulopäivää ennen solmitut sopimukset ovat voimassa sopimuksessa määritellyn ajan.

Suurin turkkilainen toimija puunjalostuksessa Venäjällä on Kastamonu Entegre, joka avasi ensimmäisen puulevytehtaan vuonna 2014 Tatarstanin tasavallassa Alabugan erityistalousalueella. Tällä hetkellä MDF/HDF-levyn tuotantokapasiteetti on 565 000 kuutiometriä vuodessa. Tuotantoa alettiin laajentaa viime vuonna, ja rakenteilla oleva tuotantolinja on määrä ottaa käyttöön vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä. Laajennuksen myötä tuotantokapasiteetti kasvaa yli miljoonaan kuutiometriin. Kastamonu aloitti viime vuonna myös lastulevytehtaan rakentamisen Kalugan alueelle. Tehtaaseen suunnitellaan investoitavan 200 miljoonaa dollaria, todetaan yrityksen asiakaslehden joulukuun 2015 numerossa.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan sanktiot eivät muuta Kastamonun suunnitelmia Tatarstanin tasavallassa. Alabugan erityistalousalueen edustaja toteaa haastattelussa, että tehtaan omistava Kastamonu Integrated Wood Industry on Venäjällä kirjoilla oleva yritys ilman turkkilaista toimivaltaa, joten asetuksen ei pitäisi koskea sitä. Kalugan alueella sen sijaan rakennustyöt on pysäytetty ja hanke odottaa täydentäviä selvityksiä työvoiman käytöstä.

Myös turkkilaisen työvoiman käyttö kiellettiin Venäjällä. Poikkeuksena ovat 53 yritystä, jotka ovat hallituksen määrittelemällä listalla. Kastamonun tehdas Tatarstanissa kuuluu listalle, kuten myös turkkilaisen Hayat yhtiön pehmopaperitehdas Hayat Kimya. Hayat Kimya tehdas sijaitsee myös Alabugan talousalueella Tatarstanin tasavallassa. Tehdas avattiin maaliskuussa 2015. Investoinnin suuruus oli 150 miljoonaa dollaria. Keskeisimpänä laitehankintana oli Valmetin paperikone, jonka kapasiteetti on 70 000 tonnia.

Lähteet: Hallituksen asetus N 1457 29.12.2015, Hallituksen asetus N 1458 29.12.2015, Realnoje vremja, Kastamonu, Hayat, LesPromInform