Moskovalaisen Biznes-sanomalehden mukaan presidentti Vladimir Putin kehotti hallituksen kokouksessa venäläisiä metsäteollisuusyrityksiä luopumaan puun viennistä ja kehittämään puunjalostusta. Asiantuntijoiden mukaan presidentin sanat tulkitaan kehotukseksi nostaa raakapuun vientitulleja.

Putinin mukaan venäläisten on käytettävä kaikki keinot kotimaisen puunjalostuksen kehittämiseksi, sen sijaan että raakapuuta rahdataan ulkomaille. Presidentti syyttää puunviejiä suurimittakaavaisen raakapuun viennin lobbaamisesta.

Venäläiset puunjalostusyritykset ovat ottaneet presidentin sanat ilolla vastaan. Metsäyhtiö Ilim Pulpin mukaan yhtiön yritykset eivät saa tarpeeksi raaka-ainetta johtuen laittomista hakkuista ja ”harmaasta” puun viennistä. ”Rajaseutujen asukkaat saavat toimeentulonsa pääasiassa puun viennistä”, sanoo yhtiön viestintäjohtaja Elena Konnova. Konnovan mukaan yhtiön tehtaille soveltuva puu jää näillä alueilla usein metsään, kun vientiin menevät vain puun arvokkaimmat osat.

Asiantuntijoiden arvio hallituksen tulevista toimista on yksimielinen. ”Presidentin sanoista tulee kimmoke, joka jouduttaa raakapuun vientitullien nostamista”, kommentoi Aleksei Bogatyrev Lesprom Industry Consulting konsulttiyhtiöstä. ”Jos vientitulli nousee tasolle, jolla viennistä tulee kannattamatonta, yritykset siirtyvät puunjalostuksen kehittämiseen”, selvittää Bogatyrev. Tämän vuoksi Bogatyrevin mukaan suuret puunviejät ovat jo valmistautuneet investoimaan puunjalostukseen.

Vientitullin nostaminen ei kuitenkaan ole ihmelääke ja ilman muita toimia se vain huonontaa tilannetta, ennustaa Kauppa- ja teollisuuskamarin Metsäteollisuuskomitean puheenjohtaja Aleksandr Beljakov. ”Jos ei oteta käyttöön kokonaista toimenpiteiden joukkoa, joka säännöstelee tulli-, vero- ja rahoituspolitiikkaa, vaan pelkästään nostetaan vientitullia, päädytään siihen, että lainkuuliaiset korjuuyritykset häviävät alalta ja vähemmän omantunnontarkat yritykset ryntäävät hämärille markkinoille”, Beljakov sanoo.

Jos hallitus reagoi presidentin kehotukseen, metsäteollisuuden tulot voivat nousta 9-10 miljardista dollarista 100-120 miljardiin seuraavien 20-25 vuoden aikana, arvioi Beljakov. Ennen kaikkea Beljakovin mielestä tulisi muuttaa tuontitulleja korkean teknologian laitteille, joita ei valmisteta Venäjällä. Tämän lisäksi yritykset tulisi vapauttaa arvonlisäverosta näiden laitteiden asennuksen ja käynnistyksen aikana. Hämärän puunviennin vastustamiseksi tulisi ottaa käyttöön sähköinen puupörssi ja yhden venäläisen suurpankin tulisi Beljakovin mukaan keskittyä suurten metsäteollisuushankkeiden rahoittamiseen.

Lähde: Sanomalehti ”Biznes”