Venäjän viranomaiset jatkavat suunnitelmiaan sellu- ja paperitehtaan perustamisesta Venäjän Euroopanpuoleiseen osaan. Sijoituksesta kilpailevista alueista Venäjän hallitus nosti taas esille Kostroman, kertoo AK&M-uutispalvelu. Hallitus antoi Venäjän talouskehitysministeriölle, teollisuusministeriölle sekä Kostroman aluehallinnolle tehtäväksi etsiä tarvittavat investoinnit pääministeri Kasjanovin allekirjoittamalla määräyksellä. Suunnitellun tehtaan kapasiteetti olisi 410 000 tonnia sellua ja 400 000 tonnia paperia.

Sanomalehti Vedomosti kirjoitti joulukuun alussa, että Leningradin alueen viranomaiset ovat toistamiseen ilmoittaneet Metsäliiton aikeista rakentaa alueelle sellu- ja paperitehdas, kertoo Lesprom.ru-portaali. Hankkeen odotetaan olevan valmis vuonna 2010 ja investoinnin suuruudeksi tulisi 900 milj. dollaria. Tehtaan kapasiteetti olisi 600 000 tonnia sellua ja 400 000 tonnia paperia.

Lesprom.ru-portaalin mukaan Venäjän teollisuusministeriössä on allekirjoitettu pöytäkirja tehtaan rakentamisesta Kirovin alueelle. Aloitteen takana ovat ministeriön lisäksi alueen metsäteollisuuden kehittämisestä vastaava hallinto sekä ”Vjatka-les-invest”-konserni.

Finansovye Izvestija –lehden artikkelissa todetaan, että hallituksen ajamat sellu- ja paperitehdashankkeet eivät saa juurikaan kannatusta asiantuntijoilta. Uuden tuotannon vientimahdollisuudet ovat epätodennäköiset, koska korkealaatuisen paperin maailmanmarkkinoilla vallitsee tiukka kilpailu. Venäjän kotimaisen korkealaatuisen paperin kysynnän pystyvät tyydyttämään nykyisetkin tehtaat, jos niiden tuotantoa modernisoidaan.

Lähteet: AK&M, Lesprom.ru, Finansovye Izvestija