Karjalan tasavallan arbitraatio-oikeus on vahvistanut Pitkärannan sellutehtaan uuden omistajan oikeudet tehtaaseen jo toiseen kertaan, tiedottaa OOO RK-Grand. Nykyinen sellutehtaan vuokraaja Pitkäranta Pulp on pyörittänyt tehdasta vuodesta 2013 ja kieltää tehtaan myynnin laillisuuden.

OOO RK-Grand voitti joulukuussa 2014 huutokaupan ja osti Pitkärannan sellutehtaan omaisuuden 250 miljoonalla ruplalla. Uusi omistaja ei ole kuitenkaan saanut tehdasta haltuunsa, koska Pitkäranta Pulp on jatkanut siellä tuotantoaan. Pitkäranta Pulpin vuokrasopimus on purettu, joten sillä ei ole enää oikeuksia tehtaaseen.

Metsäteollisuuslehti Lesnaja Industrija valaisee taustoja seuraavasti: Pitkärannan sellutehdas haettiin ylivelkaantumisen seurauksena konkurssiin vuonna 2012. Väliaikainen konkurssituotanto aloitettiin vuonna 2013 ja aikeissa oli myydä tehdas velkojen kattamiseksi. Juuri perustettu OOO Pitkäranta Pulp tarjoutui ostamaan tehtaan velat ja aloittamaan 50 miljoonan euron investointiohjelman. Tehdas annettiin vuokralle Pitkäranta Pulpille. Lupaukset velkojen ostamisesta eivät kuitenkaan toteutuneet, kuten ei myöskään investointiohjelma. Tehdas laitettiin myyntiin kilpailutuksella 476 miljoonan ruplan lähtöhintaan kesällä 2014. Ostajia ei ilmaantunut kahteen kertaan järjestetyssä kilpailutuksessa, joten seuraavana järjestettiin lain vaatima julkinen huutokauppa. Sääntöjen mukaan myyntikohteen hinta laskee 1,25 % jokaista arkipäivää kohti ellei tarjouksia tule. Kun Pitkärannan tehtaan hinta oli laskenut 252 miljoonaan ruplaan, OOO Ultrakom teki ensimmäisen tarjouksen, minkä jälkeen heräsivät myös muut ostajat. Neljän päivän aikana jätettiin neljä tarjousta, yhtenä näistä tehtaan vuokraaja Pitkäranta Pulp 246 miljoonan ruplan tarjouksella. Huutokaupan voittajaksi julistettiin Ultrakom, joka on RK-Grandin operoima.

Huutokauppahinta maksettiin tammikuussa 2015, mutta omaisuus ei ole siirtynyt uudelle omistajalle, koska Pitkäranta Pulp on valittanut huutokaupan tuloksesta eri instansseihin. Reaktiona valituksiin esimerkiksi Karjalan lainsäädäntökokouksen pyyntö tarkistaa kaupan laillisuus. Asiantuntijoiden mielestä kyseessä voi olla viivytystaistelu, jonka aikana yritys pyrkii keräämään mahdollisimman paljon voittoa myymällä tehtaan tuotteita. Karjalan arbitraatio-oikeuden päätös on nyt lopullinen ja kaupan laillisuus on varmistettu.

Lähteet: OOO RK-Grandin tiedote, Lesnaja Industrija

Aikaisemmin aiheesta: