Neman sellu- ja paperitehtaan velkojat ovat kokouksessaan päättäneet, että tehdas alistetaan ulkopuolisten johtoon, tiedottaa North West Timber Company (NWTC). Kokoukseen osallistui 15 velkojayrityksen edustajat, joille tehdas on velkaa 99,7 % 6 miljardin ruplan (164 milj.€) velkasaldosta.

Tehtaan maksukyky yritetään palauttaa Venäjän lainsäädännön mukaisin toimin. Velkojienkokouksen päätöksen perusteella valmistellaan Kaliningradin alueen välimiesoikeuteen anomus tehtaan saattamisesta ulkopuolisen johdon alaiseksi 24 kuukaudeksi. Oletetaan että kaksi vuotta on riittävä aika velkojen hoitamiseksi. Kahdessa kuukaudessa ulkopuolisen johtoelimen on valmisteltava ja soviteltava velkojien kanssa velanlyhennyssuunnitelma tehtaan noudatettavaksi.

Nemanin sellutehtaan velkojienkokouksen jälkeen on odotettavissa, että myös offsetpaperia valmistavan Kamenogorskin tehtaan ja itse NWTC:n osalta tehdään samanlaiset päätökset ulkopuolisen johdon suhteen.

Luoteis-Venäjän Säästöpankki julkaisi tiedotteen, jossa se kertoo kantansa NWTC:n velkojen sovittua nopeampaan takaisinperintään:

Huhtikuusta 2008 lähtien NWTC on jättänyt lainanlyhennykset korkoineen maksamatta ja Bitkovin pariskunta on lakannut pitämästä yhteyttä pankkiin. Tähän mennessä yhtiön velka Säästöpankille oli noin 1 mrd. ruplaa ja kokonaislainasumma yli 4,5 mrd. ruplaa. Venäjän lainsäädännön sekä Bitkovien allekirjoittamien lainasopimusten ehtojen nojalla lainanottajille on lähetty koko summaa koskeva maksuvaatimus, mutta jälkeenpäin käydyt neuvottelut ovat olleet tuloksettomia.

Pankin asiantuntijoiden mielestä pääsyy lainanhoitovelvoitteiden laiminlyömiseen ei löydy yhtiön johdon lehdistössäkin esittämistä väliaikaisista vaikeuksista, vaan yhtiön huonosta varainhoidosta.

Lainanhoitoon olisi tarvittu noin 25 % NWTC:n tuloksesta, mutta huhtikuuhun mennessä yhtiöön kuuluvat yritykset olivat joutuneet omistajiensa toimesta sellaiseen kuntoon, etteivät enää kyenneet maksamaan edes lainankorkoja omilla tuotoillaan. Siksi NWTC:n johto yritti ratkaista ongelmat ottamalla uusia lainoja. Ilmeisesti tuolloin Bitkovin pariskunta yritti vetää mukaan myös Luoteis-Venäjän Säästöpankin muiden pankkien ohella omaperäisen rahoitusjärjestelmän luomiseksi. Kun lainanantajat ymmärsivät tämän, he lakkasivat antamasta lisää lainaa. NWTC:n omistajat lakkasivat hoitamasta velvoitteensa aikaisemmin myönnettyjen lainojen osalta ja tekivät aloitteen konkurssiin viemisestä voidakseen jättää lainat maksamatta. Nyt pankilla on perusteet olettaa, että NWTC:n hankkeet ovat osittain olleet vain peitekeino rahojen käyttämiseksi muuhun liiketoimintaan. Pankin mielestä vain kolmannes lainoista on käytetty uusien laitteiden hankintaan.

Lähteet: North West Timber Company, Luoteis-Venäjän Säästöpankin lehdistöpalvelu

Aikaisemmin aiheesta: 20.08.2008, North West Timber Company vaikeuksissa