Metsähuutokauppojen järjestämissääntöihin on tullut muutoksia, jotka poistavat väärinkäytösten mahdollisuudet, kirjoittaa Venäjän virallinen lehti Rossiiskaja Gazeta. Tästedes keinottelijoilla ei ole mahdollisuutta manipuloida metsähuutokauppoja eikä metsää ole mahdollista myydä polkuhintaan kenellekään.
Kun tieto Moskovan alueella toteutetuista metsähuutokaupoista polkuhintaan tuli julkisuuteen, viranomaiset havahtuivat. He tunnustivat, että uudessa metsälaissa on paljon aukkoja, jotka antavat mahdollisuuden häpeämättömään metsäkauppaan. Lakiin tehtiin korjauksia, jotka tulivat voimaan tänä keväänä. Nyt maatalousministeriö on laatinut menettelyohjeet metsänvuokraus- tai puunkorjuuoikeuksien saamiseen tähtäävien metsähuutokauppojen valmisteluista ja järjestämisestä. Ohjeessa kuvaillaan huutokaupan kaikki vaiheet, mikä ei jätä mahdollisuutta livetä kaidalta tieltä. Subjektien ja paikallishallinnon viranomaisille menettelyohjeet ovat laki, koska metsälain mukaan huutokaupoista annettuja ohjeita on noudatettava.
Päätöksen metsähuutokaupan pitämisestä vuokrasopimusoikeuden tai metsäkauppasopimusoikeuden saamisesta tekee myyjä, jona voi toimia joko subjektissa toimiva valtiovallan elin tai paikallishallinnon elin sen mukaan, mikä taho metsät omistaa. Huutokaupan voi valmistella ja järjestää niin viranomaiselin kuin asiaan erikoistunut organisaatio, jonka kanssa on tehty sopimus huutokaupan valmisteluista ja pitämisestä.
Menettelyohjeissa on tuotu esille erittäin tärkeitä huutokauppamenettelyn yksityiskohtia, jotka alkuperäisessä metsälaissa voitiin tulikita moniselitteisesti. Esimerkiksi ilmoitus huutokaupan pitämisestä sekä sen tuloksista on julkaistava lehdessä ja valtiovallan tai paikallishallinnon virallisella sivulla Internetissä. Jos metsää on tarkoitus antaa vuokralle, ilmoitus on julkaistava viimeistään 60 päivää ennen huutokaupan pitoa ja jos metsää myydään, huutokauppailmoitus on annettava viimeistään 15 päivää ennen. Myös huutokauppaan ilmoittautumisesta on asetettu selvät aikarajat: vuokrauksesta vähintään 14 päivää ja ostosta vähintään 5 päivää ennen.
Huutokauppakohteen hinnasta on tähän asti ollut riitaa. Nyt sekin on selvästi määritelty. Kuten metsälaissa sanotaan, alkuhinta ei voi olla minimivuokraa tai metsäkauppojen minimihintaa pienempi. Jos metsä on valtionomaisuutta, hinnan määrittelee Venäjän federaation hallitus. Mutta jos metsä kuuluu alueelle, hinnan määrittelevät alueviranomaiset ja vastaavasti kaupungin- tai kunnanmetsistä paikallisviranomaiset.
Metsähuutokauppaan osallistujan on maksettava ennakkomaksu, joka on 10 – 100 % huutokauppakohteen alkuhinnasta. Tiedot alkuhinnasta, huutokaupan vaiheista ja ennakkomaksun määrästä on laitettava ilmoitukseen huutokaupan järjestämisestä.
Lähde: Rossiiskaja Gazeta
Venäjän maatalousministeriön määräys huutokauppojen järjestämismenettelystä (Prikaz Ministerstvo selskogo hozjaistva, 24.2.2009 N 75)