Moskovan suurlähetystön Venäjä-uutiskatsaus (19.9.-2.10.2014)

Metsäalan uutiset:

Suuri metsäyhtiökauppa toteutui Karjalassa omistajan kotiarestista huolimatta. Rahanpesusyytösten vuoksi kotiarestiin joutuneen Vladimir Jevtušenkovin yritys Sistema on ostanut suuren metsäalan holdingyhtiö Investlespromin. Kaupan myötä muodostetun uuden Lesinvest-yhtiön omistukseen siirtyivät mm. Segežan sellu- ja paperitehdas ja useita muita tuotantolaitoksia Karjalan tasavallassa. Lesinvestin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan yhtiö siirtää pääkonttorinsa Petroskoihin, minkä jälkeen yhtiön verotulot jäävät Karjalaan, kertoo Karjalan tasavallan päämies Aleksandr Hudilainen. (ITAR-Tass, Delovoi Peterburg)

Metsänkäyttömaksuihin korotuksia 1.1.2015 alkaen. Hallitus on tehnyt päätöksen (nro 947 17.9.2014) korottaa metsänkäyttömaksuja vuosina 2015–2017. Puumaksut nousevat 5,4 prosenttia ja metsänvuokrat 5,3 prosenttia, mikä on kuitenkin vähemmän kuin vuotuinen inflaatio. Aiemmin metsänkäyttömaksut on määritelty kunkin vuoden budjettia koskevassa federaation laissa, mutta tulevaa budjettia koskevassa lakiluonnoksessa tällaista pykälää ei ole. Tämä jättää hallitukselle vapauden tehdä maksuihin muutoksia odottamatta kokonaista vuotta. Nyt tehdyt korotukset astuvat voimaan 1.1.2015. (Lesnaja gazeta)

Metsätalousviraston johtaja vaihtuu. Venäjän metsätalousviraston johtaja, varaministeri Vladimir Lebedev jättää paikkansa ja siirtyy Nižni Novgorodin alueen edustajaksi liittoneuvostoon. Asiasta tiedottaa Nižni Novgorodin alueen kuvernööri Valeri Šantsev blogissaan. Ennen siirtymistään varaministeriksi Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeriöön vuonna 2012 Lebedev toimi Nižni Novgorodin alueen varakuvernöörinä ja alueen hallituksen varapuheenjohtajana. Metsätalousviraston johtoon Lebedev nimitettiin huhtikuussa 2013. Metsätalousviraston uudesta johtajasta ei ole vielä tietoa. (Lesnyje vesti)