Ministeri Grefin mukaan metsälakiesityksessä huomioidaan 3 ajallisesti erilaista metsänvuokraustapaa eli lyhytaikainen (alle 1 vuoden), pitkä (10 – 99 vuotta) ja keskipitkä (1 – 10 vuotta) vuokrasopimus, kirjoittaa Lesnaja Gazeta. Ministerin mielestä 1 – 10 vuoden pituisia vuokrasopimuksia ei käytännöllisesti katsoen juuri tule. Hänen mukaansa etusijalla tulevat olemaan yksityiset vuokraajat, jotka haluavat solmia vuokrasopimuksen korkeintaan yhdeksi vuodeksi. Noissa tapauksissa metsävarannon käytölle kuitenkin asetetaan rajoituksia. Etusija-asemassa ovat myös pitkäaikaiset vuokralaiset, jotka vastaavat metsänuudistus- ja metsänsuojelutöistä.

Ministerin arvion mukaan hallituksen hyväksymä metsälakiesitys on ”kohtuullinen ja ideologisesti uskottava”. Hänen mukaansa uusi metsälaki luo mahdollisuuden ottaa metsät käyttöön teollisuuden kasvun lähteenä. Esimerkkinä ministeri mainitsi Suomen, jossa metsien hyödyntämisestä saatavat tulot muodostavat merkittävän osan valtion budjettia, kun taas Venäjällä metsätulot ovat vaatimattomat. Lisäksi 35 % vientiin menevästä puusta toimitetaan raakapuuna ja vain 2 – 3 % valmiina tuotteina. ”Tuo vinoutuma on korjattava”, sanoi Gref.

Gref kertoi myös, että metsälakiesityksen viimeistelyvaiheessa vielä tarkennetaan rautateiden, tärkeiden öljy- ja kaasuputkien sekä muiden infrastruktuurin kohteiden lähellä sijaitsevien metsien käyttöön liittyviä kysymyksiä.

Lähde: Lesnaja Gazeta 27.3.2004