Suomen ja Venäjän hallitustenvälisen talouskomission kokoukseen liittyen Venäjän talouskehitysministeriö on julkaissut katsauksen Suomen ja Venäjän välisestä talousyhteistyöstä. Metsäalaa katsauksessa käsitellään mm. seuraavasti:

Puun ja puutuotteiden osuus Venäjän viennistä Suomeen oli 7,2 % vuonna 2008. Raakapuu oli neljänneksi suurin yksittäinen vientituote öljyn, kaasun ja öljyjalosteiden jälkeen. Puun viennin arvo oli 816,4 miljoonaa dollaria. Suomesta tuotiin Venäjälle paperia ja kartonkia 520,6 miljoonan dollarin arvosta vuonna 2008, tavararyhmä on toiseksi suurin matkapuhelinten jälkeen. Metsäteollisuustuotteiden osuus kokonaistuonnista Suomesta Venäjälle oli 13,8 %.

Vuonna 2007 Suomesta investoitiin Venäjälle noin miljardi dollaria. Puunjalostus on suurin investointien kohde, sen osuus vuoden 2007 investoinneista oli 17,3 %. Sellu-, paperi- ja paino-teollisuuden osuus investoinneista oli 9,1 %. Pääosa Suomen investoinneista kohdistui Luoteis-Venäjän alueelle. Investointiaktiivisuus on kasvanut myös Keski-Venäjän ja Volgan federaatiopiireissä.

Suurimpia suunniteltuja investointihankkeita metsäalalla ovat:

  • Havusahan (kapasiteetti 300 000 m³) ja massatehtaan (kap. 800 000 t) rakentaminen, Ruukki Group, 1,5 mrd USD
  • Sellu- ja paperitehtaan rakentaminen, Stora Enso, 1,6 mrd. USD
  • Puunjalostuslaitoksen rakentaminen, UPM-Kymmene, 1,5 mrd USD

Vuonna 2007-2008 valmiiksi saatuja suomalaisten investointihankkeita metsäteollisuudessa olivat:

  • Aaltopahvitehdas Arzamazissa Nizhny Novgorodin alueella, Stora Enso Packaging, 40 milj. USD
  • Aaltopahvitehdas Lukhovitsyssä Moskovan alueella, Stora Enso, 54 milj. EUR
  • Puunjalostuksen kehittäminen Nebolchissa Novgorodin alueella, Setrest (Stora Enson tytäryhtiö), 39,5 milj. USD
  • Puunjalostuksen kehittäminen Impilahdella Karjalan tasavallassa, Stora Enso, 15,7 milj. USD

Lisäksi tiedotteessa todetaan, että talouskehitysministeri Elvira Nabiullina talouskomission kokouksessa puunjalostuksen kehittämisen tärkeyttä Venäjällä. Mahdolliset muutokset raakapuun vientitulleissa siirretään käsiteltäväksi Venäjän ja Suomen väliseen metsähuippukokoukseen, joka pidetään syksyllä 2009.

Lähde: Venäjän talouskehitysministeriö