Metsäteollisuuden viikkolehti Ezhenedelnik lesopromyshlennika kirjoittaa Venäjän MDF-levymarkkinoista. Käännös artikkelin keskeisestä sisällöstä:

Venäjän huimasti kehittyvien MDF-levymarkkinoiden potentiaalit ovat valtavat. Tämänhetkisten puolueettomien arvioiden mukaan 70 – 85 % Venäjällä myytävistä MDF-levyistä tulee ulkomailta. Näiden huonekaluvalmistajien keskuudessa suosittujen puukuitulevyjen tuotanto on Venäjällä vasta alkutekijöissään, mutta MDF-levytuotannon aloitusilmoitusten kasvavasta määrästä on pääteltävissä, että venäläiset levyvalmistajat kahmaisevat jo tänä vuonna puolet ulkomaalaisten hallitsemista markkinoista.

Vuonna 2004 mm. Kronostarin (Swiss Krono Group) tehdas Sharjassa Kostroman alueella alkaa valmistaa hiottuja ja laminoituja MDF-levyjä. Koneasennukset ovat jo käynnissä ja valmistuttuaan Kronostarin tehtaasta tulee maailman suurin MDF-tuottaja (430 000 m3 vuodessa). Yrityksen edustaja Aleksei Bestshastnovin mielestä Kronostar voi helposti ottaa haltuunsa puolet Venäjän valtavista hajanaisista MDF-markkinoista (kokonaismäärä lienee 700 000 m3 vuodessa).

Monien analyytikoiden mukaan MDF-markkinat kehittyvät Venäjällä samaan tapaan kuin muissakin maissa. Huonekaluteollisuudessa lastulevyt korvataan MDF-levyillä, joiden tuotanto kasvaa ajettaessa lastulevytuotantoa alas. Kasvu pysähtyy yleensä siinä vaiheessa, kun huonekalutuotanto keskituloisia varten on siirtynyt kokonaan käyttämään MDF-levyjä, mutta halpojen tuotteiden valmistukseen käytetään edelleen lastulevyä. Tuo markkinasegmentti on kuitenkin MDF-tuottajien ulottumattomissa ja juuri sen vuoksi asiantuntijat ovat sitä mieltä, että MDF-tuotteiden kysyntä ei Venäjällä saavuta sellaisia mittakaavoja kuin Euroopassa.

Toiseksi MDF-levyjen suurtuottajaksi Venäjällä loppuvuodesta noussee Egorjevskin piirissä Moskovan alueella toimiva Kronospan Russia (Kronospan Holdings ltd.), jonka tuotantomääräksi on ilmoitettu 183 000 m3 vuodessa. Kronospanin toimitusjohtaja Ardasher Kurbanshon mukaan yhtiön osuus Venäjän MDF-markkinoista tulee olemaan maksimissaan noin 35 %.

Kolmanneksi suurin tuottaja on Zheshastskin vaneritehdas (Komin tasavalta), joka aikoo laajentaa tuotantoaan 200 000 m3 saakka. Laajennuspäätökseen johti puolueeton markkinatutkimus, jonka mukaan vaneritehtaan tuotteiden kysyntä kasvaisi noin 20 % vuodessa.

Ezhenedelnik lesopromyshlennika -lehden gallupin mukaan Venäjällä toimii kymmenisen laitosta, jotka kykenevät tuottamaan MDF-levyjä, joiden laatu vastaa hyvälaatuisia 1990-luvun tuotteita. Monet yritykset hankkivat 1990-luvulla tuotantoon tarvittavat koneet, mutta eivät Neuvostoliiton hajoamista seuranneina taloudellisesti vaikeina vuosina voineet aloittaa tuotantoa. Nyt tarvittaisiin eteviä markkinointiasiantuntijoita houkuttelemaan ammattitaitoista työvoimaa usein syrjäisillä seuduilla sijaitseville tehtaille.

Lokakuuhun 2003 saakka Venäjän MDF-tuotanto rajoittui Sheksninskin puulevytehtaan (Sheksna, Vologdan alue) tuottamiin 50 000 m3 vuodessa. Venäläisvalmistajien nykyistä tuotantomäärää on vaikea arvioida, koska monet laitokset ovat vasta käynnistelemässä tuotantoaan, jotka saataneen täyteen valmiuteensa vasta 2005 vuoden lopulla. Siitä huolimatta nykyisten hankkeiden perusteella on syytä olettaa, että venäläistuottajat pystyvät tyydyttämään puolet Venäjän MDF-kysynnästä.

Lähde: Ezhenedelnik lesopromyshlennika -lehti, nro 56