Asiantuntija-arvioiden mukaan Venäjällä on 70 miljoonaa hehtaaria maatalousmaalle syntynyttä metsää (”maatalousmetsä”), joka on hoidon ja käytön ulkopuolella.  Useaan otteeseen on esitetty, että metsätalouden harjoittaminen tehtäisiin mahdolliseksi näillä alueilla. Esimerkiksi Venäjän WWF:n ja Greenpeacen vuoden 2018 lopulla tekemässä kannanotossa vaaditaan lainsäädännön muuttamista siten, että maatalousmetsissä voisi harjoittaa yksityistä metsätaloutta (”metsätilallinen” lesnoe fermerstvo) ja metsien plantaasiviljelyä.

Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeriö on nyt laatinut luonnoksen asetuksesta, joka vahvistaa maatalousmailla kasvavien metsien käytön ja suojelun säännöt. Niiden mukaan maatalousmetsiä voidaan käyttää yksinomaan maatalousmaille sallituilla tavoilla eli maatalouden lisäksi elintarvikkeena käytettävien metsäntuotteiden ja lääkekasvien keruuseen tai hedelmä- ja koristepuiden kasvatukseen.

Venäjän alueet voivat siirtää maatalousmetsiä metsävarantoon, jolloin ne voidaan ottaa metsätalouden käyttöön. Siihen saakka alueviranomaiset ovat vastuussa maatalousmetsien suojelusta ja hoidosta.

Lähteet: Minprirody Rossii, WWF Russia

 

Aikaisemmin aiheesta: 09.01.2017 Maatalousmetsille ehdotetaan yksityisomistusta