Venäläiset sähköiset tietolähteet ovat uutisoineet viime aikoina Suomen lähialueilla sijaitsevien sellu- ja paperitehtaiden investointisuunnitelmia seuraavasti:

OAO Kontupohja uudistaa tuotantoaan 35 milj. dollarilla

Karjalan tasavallassa toimiva OAO Kontupohja (OAO Kondopoga), yksi Venäjän suurimmista sanomalehtipaperin tuottajista, aikoo tänä vuonna sijoittaa tuotantonsa uudistamiseen 35 milj. USD, ilmoitti yhtiön toimitusjohtaja Vitali Federmesser PRIME-TASSin kirjeenvaihtajalle. Tuolla summalla OAO Kontupohja jatkaa töitä kaasun käyttöönottamiseksi tehtaalla, rakentaa termomekaanisen massan tuotanto-osaston, jonka kapasiteetti on 240 tonnia vuodessa, sekä ostaa paperikonelaitteita.

Vuonna 2003 OAO Kontupohja nosti sanomalehtipaperin tuotantoaan 7,3 prosentilla (570 000 tonniin) vuoteen 2002 verrattuna.

Lähde: Karjalan hallituksen www-sivut

OAO Kontupohja investoi 120 milj. ruplaa Suojärven kartonkitehtaaseen

Lesprom.ru-portaalin uutisissa kerrotaan, että OAO Kontupohja aikoo nostaa viime vuoden lopulla ostamansa Suojärven kartonkitehtaan (ZAO Suojarvskaja kartontara) kartongintuotantomäärän 4,5-kertaiseksi eli 50 000 tonniin sijoittamalla tehtaaseen
120 milj. ruplaa. Nyt tehtaan vuosituotanto on 10 000 – 12 000 tonnia.

Tammi-helmikuussa 2004 OAO Kontupohjan kartonkituotannon kehittämiseen on sijoitettu jo 11 milj. ruplaa, kun tuotteita on myyty 1 milj. ruplan arvosta. OAO Kontupohjan toimitusjohtaja Vitali Federmesser totesi Suojärven kartonkitehtaan olevan 50 vuotta jäljessä kehityksestä.

Vuoden kuluessa Kontupohja aikoo kehittää kartongintuotantoa 120 milj. ruplalla ja hankkia mm. kartonkikoneen. Oletetaan, että jo heinäkuussa 2004 kartongintuotantoa nostetaan 20 000 – 25 000 tonniin ja loppuvuodesta määrä kaksinkertaistetaan.

Lähde: Lesprom.ru

International Paperin hallintoneuvosto hyväksynee Svetogorskin sellu- ja paperitehtaan investointiohjelman keväällä 2004

Leningradin alueen kuvernööri Valerij Serdjukov kertoi Lesprom.ru:n kirjeenvaihtajille amerikkalaisomisteisen International Paper -korporaation johtajan Robert Amenin kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella, että International Paperin hallintoneuvoston suunnitelmissa on hyväksyä Svetogorskin sellu- ja paperitehtaan investointiohjelma vielä vuoden 2004 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

250 miljoonan dollarin arvoinen investointiohjelma on mitoitettu 5 vuodelle. OAO Svetogorskin toimitusjohtaja Sergei Pondar tarkensi, että hankkeen toteuttaminen edellyttää puunjalostuksen lisäämistä puolella, valkaistun kemitermomekaanisen massan tuotannon organisointia, paperituotannon lisäämistä ja sahan rakentamista. Tämän lisäksi suunnitteilla on myös muutamia ympäristöhankkeita.

Robert Amen painotti, että investointihankkeen realistisuus riippuu siitä, kuinka nopeasti Svetogorskin sellu- ja paperitehdas onnistuu vuokraamaan metsiä lisää, kertoo Lesprom.ru. Nyt kombinaatin vuokrametsien määrä on 200 000 m³, mutta investointiohjelman toteuttamiseen tarvitaan noin 1 milj. m³.

Lähde: Lesprom.ru

Segezhan sellu- ja paperitehtaan investointilaina

Ezhenedelnik lesopromyshlennika-verkkolehti kirjoittaa, että Luoteis-Venäjän Sberbank-pankki on rahoittanut ensimmäisen osan eli 50 milj.$ Segezhan sellu- ja paperitehtaan hakemasta lainasta, jonka kokonaissumma on 500 milj. $. Saadulla rahoituksella uusitaan selluntuotantolaitteistoa. Ensimmäisessä vaiheessa hankittavan laitteiston hinta on 10 milj. euroa.

Lähde: Ezhenedelnik lesopromyshlennika