Kostroman aluehallinto on päättänyt keskeyttää Ruukki Groupin saha- ja selluinvestointia koskevan sopimuksen voimassaolon toistaiseksi sopimusrikkomusten vuoksi, tiedottaa Kostroman kuvernöörin lehdistöpalvelu.

Tärkeimpänä syynä sopimuksen jäädyttämiseen on aikataulun rikkominen. Liiketoimintasuunnitelman mukaan Ruukin olisi pitänyt investoida tähän saakka 900 miljoonaa ruplaa, josta on kuitenkin toteutunut vain 10 miljoonaa. Lisäksi aluehallintoa huolestuttaa vuoteen 2017 myönnetty helpotus alueellisista veroista sekä yhtiön varaama hakkuuoikeus. Ruukin tarvitsema raaka-aine on 32 % alueen metsävaroista ja se on pois muilta yrityksiltä, jotka jo kantavat vastuun sosiaalisista kysymyksistä, maksavat veroja ja luovat työpaikkoja.

Sopimuksen jatkaminen edellyttää, että suomalainen investoija kiirehtii toteutusta ja tarkistaa ehtoja. Yritystä pyydetään mm. arvioimaan sahaa varten tarvittavan raaka-aineen ja hakkuuoikeuksien määrää uudestaan. Lisäksi ehdotetaan etuuksien poistamista.

Helsingin Sanomien mukaan Ruukki Groupin toimitusjohtajalle Matti Vikkulalle nämä tiedot tulivat yllätyksenä ja hänen näkemyksensä tilanteesta on toisenlainen. Yhtiöllä on yhä juridisesti voimassaoleva investointisopimus saha- ja sellutehdasinvestoinneista. Uuden metsälain mukainen hakemus on jätetty ja ratkaisua odotetaan kuukauden sisällä.

Vikkulan mukaan Kostroman kritisoima veroetu on kirjattu voimassaolevaan investointisopimukseen, jossa Kostroman aluehallinto on sitoutunut myös antamaan Ruukki Groupin käyttöön kuuden miljoonan kuution hakkuuoikeudet 49 vuoden vuokrasopimuksilla.

Lähteet: Kostroman aluehallinnon www-sivut, Helsingin Sanomat