3.9.2014 julkaistu uutinen ”Kraslesinvestin saha käynnistyy Siperiassa” sisälsi virheitä ja epätarkkuuksia, korjattu teksti:

Kraslesinvest ZAO toteuttaa Krasnojarskin alueella metsäalan prioriteetti-investointihanketta Bogutšanskin metsäteollisuuskompleksi (Богучанский ЛПК). Syyskuun alussa käynnistettiin saha, joka on hankkeen ensimmäinen vaihe. Sahan kapasiteetti on noin 400 000 m³ valmista sahatavaraa vuodessa.

Investointisuunnitelman mukaan alueelle rakennetaan myös toinen sahalinja, jonka kapasiteetti on 350 000 m³. Lisäksi suunnitelmassa on sellutehtaan rakentaminen (kapasiteetti 800 000 tonnia vuodessa). Investointien arvo olisi ollut alkuperäisen suunnitelman mukaan vuosina 2007-2014 yhteensä 86 miljardia ruplaa (n. 1,7 mrd €). Tiedotusvälineiden mukaan suunnitelmat ovat kuitenkin muuttuneet, ja investointisuunnitelma on kutistunut pelkäksi sahan rakentamiseksi.

Kraslesinvestin varajohtaja Aleksander Bujevitš totesi Krasnojarskij rabotšij -lehden haastattelussa lokakuussa 2012, että investointihankkeelle myönnetyt hakkuumahdollisuudet eivät ole todellisia, vaan huomattavasti tarvittavia pienemmät. Suomalaisten asiantuntijoiden voimin tehty metsävarojen arviointi ja investointisuunnitelman auditointi osoittivat, että hanke ei ole toteuttamiskelpoinen alkuperäisessä muodossaan. Suunnitelman valmistelussa on tehty lukuisia virheitä, joiden vuoksi toteutuskonsepti joutui uudelleen tarkasteltavaksi.

Bogutšanskin metsäteollisuuskompleksi on osa laajempaa valtion kehittämissuunnitelmaa Krasnojarskin alueella ja investointeja toteutetaan osittain valtion rahoituksella. Valtion rahoituslaitos Vnešekonombank omistaa mm. Kraslesinvestin kaikki osakkeet.

Lähteet: Kraslesinvest, Jartek Oy, Lesprominform, FederalPress, Krasnojarskij rabotšij 1, Krasnojarskij rabotšij 2