Talousvaikeuksissa oleva Kontupohjan sellu- ja paperitehdas on asetettu konkurssitilaan, joka Venäjällä tarkoittaa talouden tervehdyttämistä. Yrityksellä on puoli vuotta aikaa järjestellä talouttaan ja profiloida tuotantoa uudelleen. Tänä aikana veloista ei tarvitse maksaa korkoja ja yritys pystyy säilyttämään toimintakykynsä. Toimintaa johtaa ulkopuolinen, arbitraatio-oikeuden määräämä taho.
Kontupohjan tehtaan velat ovat yli 13 miljardia ruplaa (325 milj. €), josta 3 miljardia ruplaa on maksamattomia raaka-ainelaskuja ja muuta lyhytaikaista velkaa ja 10 miljardia varsinaisia pankkilainoja. Velkojia on yli 640. Yrityksen varat (vastaavat) ovat 17 miljardia ruplaa, joita voidaan käyttää velkojen hoitoon konkurssijakson aikana.
Vuonna 2012 yrityksen tappiot olivat lähes 1,6 miljardia ruplaa (40 milj. €). Vientitoiminta tuotti 620 miljoonaa ruplaa tappiota, kun kotimarkkinoiden myynti tuotti 336 miljoonaa ruplaa voittoa. Sosiaalisiin kohteisiin käytettiin 83 miljoonaa ruplaa ja ne ovat keskeinen säästökohde jatkossa. Tehdas käy piirihallinnon kanssa neuvotteluja mm. taidepalatsin, jäähallin, urheiluhallin, uimahallin ja poliklinikan siirtämisestä muiden vastuulle.
Tällä hetkellä Kontupohjan seitsemästä koneesta on käynnissä neljä. Sanomalehtipaperia tuotetaan kolmella koneella ja yli 60 % tuotannosta menee vientiin.
Kontupohjan sellu- ja paperitehdas on suurimpia Venäjän sanomalehtipaperin valmistajia. Vuonna 2011 yritys tuotti 0,8 miljoonaa tonnia sanomalehtipaperia eli 40 % koko Venäjän tuotannosta.
Lähteet: OAO Kondopoga, OAO Kondopoga vuosiraportti 2011, Karjalan tasavallan arbitraatio-oikeus, Forest-karelia.ru artikkeli 1 ja artikkeli 2, Karjalan tasavallan nettisivut artikkeli 1 ja artikkeli 2.