Komin teollisuus- ja energiaministeriössä pidetyn puutalorakentamista käsitelleen kokouksen osanottajien mielestä suomalaisten kokemus puutalorakentamisesta ei sovi Komiin, tiedottaa uutistoimisto KomiInform. Kokoukseen osallistui eripuolilla maailmaa toimivien puutalonrakennusfirmojen suomalaisia, moskovalaisia ja kirovilaisia edustajia.

Suomalaisia hirsitaloja välittävän yrityksen ”Petrostyle” Moskovan toimiston johtajan Sergei Linnikovin mielestä suomalaiset talot ovat Komin oloissa liian kalliita, niille on kysyntää lähinnä Pietarin ja Moskovan seuduilla. Komin alueella tarvittaisiin enemminkin paikallisesti valmistettuja edullisia puutaloja, joiden tuotantoon tulisi saada valtiolta tukea.

Tiedusteltaessa Suomessa valmistetun puutalon neliöhintaa suomalaisen yrityksen johtaja kertoi hirsitalon myyntihinnaksi tehtaalla noin 1 800 euroa neliöltä.

Komin teollisuus- ja energiaministeriön varaministeri Andrei Kotshetkovin mukaan ministeriö on kiinnostunut saamaan alueelle talonrakennustuotantoa ja edullista asuntorakentamista. ”Eliittitalojen” toimittaminen alueelle ei kuulu ministeriön intresseihin. Nyt tiilitalon neliöhinta Syktyvkarissa on reilut 42 000 ruplaa (noin 1 200 €) ja kiinteistömarkkinoiden kasvu on hidastunut. Jatkossa asuntojen massatuotanto on mahdollista vain, jos neliöhinnat puoliintuvat. Ja jos puutalojen massatuotantoa kehitettäisiin samanlaisin valtiontuin, neliöhinta voisi päätyä 15 000 – 20 000 ruplaan (428 – 570 €), kertoi varaministeri.

Lähde: KomiInform