Arkangelin sellutehtaan pääosakas, itävaltalainen Pulp Mill Holding on tehtaan hallintoneuvoston puheenjohtajan Heinz Zinnerin mukaan joutunut Venäjällä ongelmiin korruption kanssa. Zinner kertoi asiasta Wienissä pidetyssä venäläis-itävaltalaisessa taloudellisen yhteistyön ja kehityksen komitean kokouksessa toukokuun puolivälissä.

Yrityksen ongelmat liittyvät Arkangelin sellutehtaan omistuskiistaan, joka on jatkunut jo useamman vuoden ajan. Puheenjohtaja Zinnerin mukaan Arkangelin sellutehdas on joutunut viime aikoina useiden ”tilattujen” viranomaistarkastusten kohteeksi, jotka ovat saaneet alkunsa Venäjän duuman edustajien välikysymyksistä. Välikysymysten esittäjänä on ollut mm. Bazovyj Element -yhtiön entinen varajohtaja Valentin Bobyrev. Toinen esimerkki ongelmista on vuonna 1994 tapahtuneesta Arkangelin sellutehtaan yksityistämisestä nostettu rikosjuttu, jonka käsittelyn yhteydessä on takavarikoitu 20 % Pulp Mill Holdingille kuuluvia tehtaan osakkeita, vaikka itävaltalaisyritys on perustettu vasta vuonna 2001 (Idän metsätiedon uutinen 15.12.2005).

Pulp Mill Holding on lähettänyt muistion kohtaamistaan vaikeuksista Itävallan teollisuus- ja työministerille.

Arkangelin sellutehdas on Venäjän johtavia metsäkemian yrityksiä. Se on erikoistunut kartongin ja kartongista valmistettujen kuljetuspakkausten, markkinasellun, lastulevyn, paperin ja valkaistusta paperista tehtyjen tuotteiden valmistamiseen. Sellutehtaan suurin osakas on itävaltalainen Pulp Mill Holding, jolle Titan yhtymä myi tehtaan osake-enemmistön vuonna 2003 suojautuakseen Bazovyj Element -yhtiön valtausyrityksiä vastaan.

Lähde: Arkangelin sellutehdas

Taustatietoa omistuskiistasta löytyy Pertti Veijolan muistiosta 27.5.2004.