Kiinalainen AVIC Forestry toteuttaa Tomskin alueella investointihanketta, johon on määrä sijoittaa yhteensä 30 miljardia ruplaa (429 milj.€, 1 €=70 RUB) vuoteen 2022 mennessä. Nyt AVIC Forestryyn kuuluva venäläis-kiinalainen yhteisyritys ZAO RosKitInvest on avannut ensimmäisen tuotantolaitoksen hankkeen puitteissa. Ensimmäinen laitos tuottaa viilua 115 000 m³ vuodessa pääasiassa Kiinan, Korean ja Japanin markkinoille. Tänä vuonna on määrä käynnistää myös sahalaitos, ja myöhemmät vaiheet sisältävät MDF-levyn, lastulevyn, vanerin, laminaatin ja huonekalujen tuotannon. Lisäksi suunnitelma sisältää oman lämpövoimalaitoksen rakentamisen.

RosKitInvestin lisäksi Tomskin alueella on aloittanut viime vuosien aikana toimintansa myös MDF-levytehdas Partner-Tomsk ja lastulevytehdas Tomlesdrev.

Tomskin alueen laskennallinen hakkuumahdollisuus on noin 40 miljoonaa kuutiometriä, mutta toteutuneet hakkuut vain kolme miljoonaa kuutiometriä. Metsät ovat vaikeasti saavutettavissa mm. huonon infrastruktuurin ja laajojen soiden vuoksi. Yksi investointihankkeen keskeisistä riskeistä onkin raaka-ainehuolto.

Lähteet: Expert Sibir No 8 (442), AVIC Forestry