Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeri Dmitri Kobylkin kommentoi puunvientiä hallituksen kuulemistunnilla Federaationeuvoston kokouksessa. Kobylkin peräänkuuluttaa järjestystä Kiinaan suuntautuvaan puunvientiin ja toteaa, että puunvienti Kiinaan voidaan jopa keskeyttää siihen saakka, kunnes metsien uudistamisongelmat saadaan ratkaistua Venäjällä. Kobylkin on keskustellut aiheesta kiinalaisen kollegansa kanssa ja ehdottanut, että kiinalaiset rakentaisivat omalla kustannuksellaan 10-20 metsäpuiden siemenkeskusta Venäjälle. Keskustelu yhteistyöstä on aloitettu.

Federaationeuvoston puheenjohtaja toteaa vastauksena Kobylkinin puheenvuoroon, että metsäala on saatava järjestykseen maan sisäisesti Kiinasta ja puunviennistä riippumatta.

Puunvienti Kiinaan on noussut negatiivisen huomion kohteeksi niin Venäjän mediassa kuin Irkutskin ja Krasnojarskin alueiden asukkaiden keskuudessa. Kiinalaisten ryntäystä Siperian havumetsiin ei katsota hyvällä ja puunvientiä pidetään syynä metsien huonoon tilaan. Metsät hakataan, mutta niitä ei uudisteta ollenkaan.

Lähteet: Federaationeuvosto (videolla kohta 30:30), RBC, Moskovan Carnegie-keskus