Syyskuun alussa venäläiset viranomaiset yksityistivät vientihavupuun kasvinterveystodistusten myöntämisen Pietarissa. Tämä on Metsäteollisuus ry:n mukaan nostanut rajusti Suomen metsäteollisuusyritysten puuntuonnin kustannuksia Venäjältä.
”Muutoksen myötä tuontipuun terveystodistusten hankintakustannukset jopa kymmenkertaistuvat ja tuontipuun kilpailukyky heikkenee. Muutoksesta ilmoitettiin vain hieman ennen sen voimaantuloa”, sanoo metsäpolitiikan johtaja Hannu Valtanen Metsäteollisuus ry:stä.
Valtasen mukaan pakolliset havupuun tarkastukset ovat tarpeettomia. ”Tieteelliset tutkimukset osoittavat, etteivät Venäjän Euroopan puoleisten metsien lajit eroa muista eurooppalaisista lajeista. Viranomaisten tarkastuksissa ei ole löytynyt tuholaisia nyt eikä aiemmin”, Valtanen sanoo.
”Yritykset jäljittävät tuontipuunsa alkuperän. Tämäkin varmistaa sitä, ettei tuontipuun mukana tule hygieniaongelmia”.
EU:n uudistetun kasvinterveysdirektiivin mukaan myös Venäjän Euroopan puolelta tuotava havupuu on varustettava terveystodistuksella ja puusta prosentti on tarkastettava tuhohyönteisten varalta ennen maahantuontia. Metsäteollisuus ry:n mukaan ennen terveystodistusten hinnannousua direktiivin arvioitiin aiheuttavan teollisuudelle 1,5 miljoonan euron vuotuiset kustannukset. Summa perustuu arvioihin Suomen kasvinterveystarkastuksen organisaation kuluista sekä Suomen tullin perimästä tarkastusmaksusta tuontierää kohden.
Lähde: Metsäteollisuus ry